Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Tušek u Pakracu

Svoju privatnu zbirku ratne i vojne povijesti postavio kao stalni muzejski postav

ratna i vojna povijest
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/9
06.01.2014.
u 16:26

Pakrac ima izuzetno zanimljivu ratnu povijest jer kroz njega su prolazili rimski vojnici, templari, ivanovci, srednjovjekovni vitezovi, Turci, Trenkovi panduri, vojske Prvog i Drugog svjetskog rata, a svoje tragove ostavio je i Domovinski rat

Pakrac je jedan od rijetkih gradova koji ima stalni postav vojne i ratne povijesti. Nalazi se u Staroj gradskoj vijećnici i nastao je čistom slučajnošću. Za sve je 'kriv' 42-godišnji prof. tjelesne kulture Mario Tušek iz Srednje škole Pakrac te trener japanskih ratničkih vještina.

-Za potrebe treninga počeo sam skupljati odore, pancirke, kacige i slično. Kako sam skupio dosta toga odlučio sam napraviti izložbu na kojoj je bilo dosta eksponata i iz Domovinskog rata. Kada je to vodio gradonačelnik Davor Huška predložio je da to pretvorim u stalni izložbeni postav jer grad nema nikakav stalni postav o Domovinskom ratu, a bilo bi dobro da tako nešto ima jer je Domovinski rat počeo u našem gradu. U međuvremenu je broj eksponata prerastao ovaj prostor pa kada mi dolaze najavljene grupe onda dio izloška postavim i u holu zgrade - objašnjava Mario.

Dodaje da Pakrac ima izuzetno zanimljivu ratnu povijest jer kroz njega su prolazili rimski vojnici, templari, ivanovci, srednjovjekovni vitezovi, Turci, Trenkovi panduri, vojske Prvog i Drugog svjetskog rata, a svoje tragove ostavio je i Domovinski rat. Većina tih povijesnih  razdoblja predstavljena je ponekim izloškom, odorom, oružjem, dokumentom, medaljama, iskaznicama, mapama, kartama, fotografijom, vojničkom opremom ili slično.

Dio eksponata Mario je kupio, ali najveći dio je dobio. Svaki ima svoju priču. –Ovdje je izložena i odora Stjepana Klasnića, prvog i jedinog  zapovjednika pakračkog 76. bataljuna koji mi je poklonila njegova supruga Karolina. Tu su i originalne japanske zastave iz Drugog svjetskog rat, srednjovjekovna pušćana zrna, ruski automat iz 1944. godine, puška iz 1895.godine, različite vojne odore i dr. – ističe Tušek koji surađuje i s Vojnim muzeju u Zagrebu koji su mu spremni posuditi dio eksponata kako bi upotpunio pakrački postav. Sve informacije o pakračkom vojnom muzeju mogu se naći i na facebook stranici pod nazivom vojna povijest.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije