Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJASNIO SVOJU STRANU

Svećenik iz Benkovca tvrdi da nije odbio pričestiti autistično dijete: 'Samo sam bio u dilemi'

Koprivnica: Prva pri?est u župi Mo?ile, ilustracije
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/2
18.10.2022.
u 21:10

Potvrdio je i kako je rekao da je dijete lakše krizmati nego ga pričestiti, no ipak tvrdi kako nije odbio dijete za primanje Svete Pričesti

Nakon što se u javnosti podigla bura u slučaju svećenika iz Benkovca koji je odbio pričestiti autistično dijete, oglasio se i sam svećenik koji je objasnio svoju stranu priče.

Naime, majka djeteta Ivana Leaković htjela je 10-godišnjeg Antu uključiti u pripreme za Prvu pričest u župi Benkovac, i to zato što ''oni ne shvaćaju smisao pričesti''.

-  I da je on već duhovno pričešćen, ma što mu to značilo. Rekao je da će, ako Ante baci hostiju, to biti svetogrđe - ispričala je za Dnevnik.hr majka ranije. Te riječi potvrdio je i sam župnik Anđelko Buljat, no dodao je kako je samo htio znati je li dijete sposobno za primanje Svete pričesti.

- I onda sam rekao još jednu stvar - 'a što ako baci hostiju?' To je onda meni isto, mene savjest dira. Jel' shvaćate to, to je ono što sam rekao, ništa više - objasnio je župnik. 

Potvrdio je i kako je rekao da je dijete lakše krizmati nego ga pričestiti, no ipak tvrdi kako nije odbio dijete za primanje Svete Pričesti.

- Ja nisam odbio dijete u smislu da sam ga odbio da neću ga pričestiti, ja sam bio u dilemi što napraviti u toj situaciji. I onda sam rekao majci, ne znam, 'lakše je podijeliti krizmu, nego prvu pričest djetetu. Kako će reagirati na hostiju?' To je bilo pitanje - kazao je.

Iako se župnik Buljat ispričao i kaže da mu je žao što je došlo do nesporazuma, majka poručuje kako će ga pričestiti u drugoj župi.

- Ja neću njoj zabraniti da ona u bilo kojoj Župi, nipošto - smatra Buljat, a na pitanje bili bi pričestio dijete ako se roditelji ipak odluče:

- Da, dapače, kakav bih ja to bio čovjek.

>> VIDEO Oproštaj od djevojčice (12) ubijene u Parizu: 'Lola, nikada te neću zaboraviti'

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marlo
12:23 19.10.2022.

Najlakše je osuditi nekoga. Vjerujem da svećenik nije imao nikakve zle namjere. Ako i je, to je opet njemu na dušu. Svi mi griješimo, svakodnevno, a ne vidimo to. Kod drugoga nađemo i dlaku u jajetu. Ružno je razapinjati nekogaoga sad. Najvažnije je da se greška ispravi i da se okrene novi list.

Avatar Idler
Idler
22:13 18.10.2022.

Za prvi i posljednji sakrament ne treba pristanak, ostale trebaš shvatit i samostalno (voljno) prihvatit.....ali ah....ajmo hraćkat po svećeniku i nafčit kaj veli kršćanski nauk !!!

DU
Deleted user
21:54 18.10.2022.

Bože, zašto si stvorio ovakovu bu.alu sebi na sramotu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije