Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal u županji

Svećenik dječaku duge kose: Kad odrasteš, bit ćeš bolestan i peder

svećenik, pričest,crkva
Daniel Kasap/PIXSELL
09.05.2012.
u 15:57

Županjski svećenik nakon pripreme za prvu pričest uvrijedio je dječaka koji ima dugu kosu

Ovih se dana u Županji prepričava događaj od prije nekoliko dana kada je županjski svećenik nakon pripreme za prvu pričest uvrijedio dječaka koji ima dugu kosu "upozorivši" ga da bi zbog toga mogao biti bolestan i postati - peder!

Upravo tako se svećenik izrazio, a ne, primjerice, gej ili nastran. Županjka E.P. zgrozila se kada joj je desetogodišnji nećak ispričao što mu se dogodilo na pripremi za prvu pričest u crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji pa je odlučila sve reći javnosti i upozoriti na ponašanje nekih svećenika.

– Pri odlasku s vjeronauka, svećenik Ivan Varoščić više puta nećaka je pozvao riječima: Curo, curo! Do toga je došlo jer dječak ima dugu kosu. Kada se nećak okrenuo nakon što je shvatio da se njemu obraća i rekao mu kako je on dječak, svećenik mu je odgovorio: Kad odrasteš, bit ćeš bolestan i peder! Mali je dotrčao kući kao bez duše i pitao oca što je to peder. Našu je obitelj ovakva svećenikova primjedba zaboljela jer, nažalost, znamo dobro što je bolest jer je moj brat, dječakov otac, imao tešku prometnu nesreću i danas teško hoda pa smo malome dvije godine morali objašnjavati što je to bolest i biti bolestan. Možete misliti kako je dijete preživljavalo riječi svećenika koji je za taj uzrast ipak autoritet – priča E.P. dodajući kako je jako čudno što svećenik nije primijetio da je riječ o dječaku jer je išao na vjeronauk godinu dana.

Dječakov djed prvo se obratio županjskom dekanu Marku Peuliću koji je rekao kako je crkvenim krugovima poznato ponašanje velečasnog Varoščića, primjerice da postoje slučajevi kada su se djeca pri prvoj ispovijedi pomokrila iz straha.

– Tata je razgovarao i s vlč. Varoščićem koji mu se pravdao kako nikada to ne bi rekao da je znao o kome je riječ i da se odmah ugrizao za jezik, zapitao je kako se može ispričati obitelji te podsjetio kako je ipak njegova riječ naspram dječakove, valjda želeći reći kako dijete možda i ne govori istinu. Tata mu je preporučio neka bolje brine o svojoj obitelji jer za ovog svećenika svašta se priča pa i neke stvari koje nisu na čast svećenicima, a Županjci znaju o čemu je riječ – kaže E.P.

O svemu je obaviještena Đakovačko-osječka nadbiskupija, ali roditelji nisu dobili odgovor. Na svećenikov telefon također nitko nije odgovarao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije