Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoznati detalji i fotografije Ivice Račana s njegova puta u SAD u lipnju 2002. godine

Sve slobodno vrijeme Račan je posvetio Dijani

hrv_slobodno_tx.jpg
import
04.05.2007.
u 14:25

Ivica Račan upoznao je hrvatsko iseljeništvo preko supruge Dijane Pleštine. Dijana je bila dio nas, ona je dobro razumjela što znači biti iseljenik jer su i njezini roditelji bili pripadnici te zajednice. I Račan se rodio u iseljeništvu. U logoru! Kao što je pomogla suprugu da posjeti to mjesto i osobno se upozna s okrutnošću sredine u kojoj je tijekom Drugoga svjetskog rata živjela njegova majka, s istom je strašću Dijana Pleština uvjerila Račana da u izvandomovinstvu može pronaći ljude koji su spremni pomoći da se ostvari njegova vizija demokratske i poštene Hrvatske.

Kao predsjednik Vlade RH posjetio je Washington 2002. godine, a mi novinari bili smo iznenađeni skromnošću i čvrstim stavovima kojima je zastupao Hrvatsku na svakom sastanku, od Bijele kuće i susreta s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, Condoleezzom Rice do sastanaka sa senatorima i kongresnicima na Capitol Hillu.

Jednako je bilo i u New Yorku, gdje je Račan održao niz poslovnih sastanaka, ali slobodno vrijeme posvećivao je svojoj Dijani. Brzo smo uočili kako na sve susrete dolazi temeljito pripremljen, čime je osvojio  simpatije i poštovanje američkih sugovornika. Svi su naglašavali njegovu reformatorsku ulogu devedesetih i golem doprinos izgradnji demokracije u Hrvatskoj. Ivica Račan nikad nije na tim susretima, a pitali su ga za mišljenje o prvom hrvatskom predsjedniku, ogovarao ili negativno govorio o Franji Tuđmanu.

Na primjedbe američke strane da je Tuđman bio pretjerano autoritativan, Račan je kratko odgovarao: “Trebalo je obraniti Hrvatsku, biti predsjednikom u zemlji pritisnutoj nepravednom agresijom.” I takvim je ponašanjem, suprotnim onom drugih hrvatskih političara, iznenadio nas novinare i iseljenike.

Upravo te godine Dijana Pleština odlučila je napustiti mjesto profesorice na američkom sveučilištu, vratiti se u Hrvatsku i posvetiti Ivici. Nama novinarima iskreno je  govorila, kako to Amerikanci čine, da voli Ivicu i da je brak s njim važniji od svega. Putovala je s premijerom uvijek tražeći pomoć za razminiranje Hrvatske i koristeći to vrijeme da budu što više zajedno.

Obilazak Times Squarea, najposjećenijeg trga u New Yorku, u lipnju 2002. godine, posebno ih je razveselio. Tada su za Večernji list kazali da su sretni. Dijana i Ivica nisu tražili od diplomacije da im organizira skupe zabave po New Yorku. Večer u jazz klubu na Manhattanu i hamburger bili su dovoljni.

Ivica Račan tada je bio iznenađenje svima nama koji ga nismo poznavali, a doživljavali smo ga kao komunističkog lidera vjerujući da je čovjek “staroga kova”. Svaki susret s njim, privatni ili službeni, otkrivao je da je riječ o posve drukčijoj osobi. Američko osiguranje tvrdilo je da tako opuštenog premijera, bez posebnih zahtjeva, nisu vidjeli ni pratili.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije