Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena turistička atrakcija

Pregrada će dobiti biološki bazen vrijedan više od 4 milijuna eura

storyeditor/2024-05-26/Bioloski_bazen_Pregrada__16_.jpg
Foto: Grad Pregrada
1/3
26.05.2024.
u 18:18

Pregradski bazen bit će površine 1500 četvornih metara, imat će pješčanu plažu koja će se u blagom nagibu spuštati prema bazenu, veliko područje za neplivače dubine 1,35 m...

Grad Pregrada osigurao je 4.236.339,74 eura bespovratnih sredstava za projekt izgradnje biološkog bazena, drugog takvog u Hrvatskoj, a prvog u Zagorju. Ministarstvo turizma i sporta objavilo je rezultate natječaja "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" na koji se prijavio i Grad Pregrada s projektom izgradnje biološkog bazena te dospio na prioritetnu listu izvedbe ovog jedinstvenog projekta. Odobrena sredstva najveći su iznos za jednu javnu investiciju u povijesti ovog grada.

Pješčana plaža

Biološki bazen projektiran je kao ekološki prihvatljiva vodena površina podijeljena na dva dijela – dio za plivanje i dio za biološki tretman. Riječ je o eko-bazenu bez klora, koji više sliči prirodnom jezeru i okružen je raslinjem s pomoću kojeg će funkcionirati u potpunosti biološki, jer ne zahtijeva klor ili upotrebu bilo kojih drugih kemikalija.

Pregradski bazen bit će površine 1500 četvornih metara, imat će pješčanu plažu koja će se u blagom nagibu spuštati prema bazenu, veliko područje za neplivače dubine 1,35 m te područje za plivače dubine 2,5 m na kojem će biti i mogućnost postavljanja triju plivačkih staza. Uz to, imat će drvene platoe i molove za sunčanje, dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku te dva objekta – jedan za ugostiteljske usluge, a drugi za garderobu, saunu, recepciju, sanitarije te prostoriju za prvu pomoć.

storyeditor/2024-05-26/Bioloski_bazen_Pregrada__16_.jpg
1/3

POVEZANI ČLANCI:

U sklopu parka uredit će se ugostiteljski objekt koji će raditi i kao restoran i kafić neovisno o uslugama kupališta te će nuditi i organizaciju različitih zabavnih i poslovnih evenata. Ovaj moderni biološki bazen bit će lociran na mjestu gdje je Pregrada četrdesetih godina prošlog stoljeća imala gradski bazen koji je bio funkciji do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da će ovo biti svojevrsni nastavak pregradske tradicije.

Ostvarenjem ovog projekta Pregrada dobiva jedinstvenu atrakciju. Postat će tek drugi grad u zemlji koji ima biološki bazen, ali prvi na području Hrvatskog zagorja, odnosno sjeverozapadne Hrvatske. Navedenim projektom povećat će se kvaliteta života u zajednici, odnosno ponuda kvalitetnog i turistički atraktivnog sadržaja na području grada. Realizacijom ovoga projekta Pregrada će dobiti novo javno mjesto za rekreaciju, mir i opuštanje te socijalnu interakciju.

FOTOGALERIJA Znate li koji hrvatski proizvodi su hit u svijetu i regiji? Jednu od njih Saudijci smatraju nacionalnim brendom

storyeditor/2024-05-26/Bioloski_bazen_Pregrada__16_.jpg
1/16

"Ponekad je bilo teško objasniti građanima da se ovakvo nešto u Pregradi uopće može realizirati i da se ovakva velika milijunska financijska sredstva mogu dobiti za javnu investiciju u našem gradu. No vjerovao sam da kvaliteta i inovativnost ovoga projekta imaju šansu i u uistinu velikoj konkurenciji projekata iz cijele Hrvatske, bili smo uspješni. Kada tome još dodamo da bi dobiveni iznos trebao pokriti gotovo 100 posto troškova realizacije projekta, jasno je da je iskorištena povijesna prilika koja će značajno promijeniti Pregradu i imati utjecaj na naš razvoj, stil života te postati nešto što će biti dio našega identiteta i prepoznatljivosti, kao što je bio stari bazen koji se nalazio na istoj lokaciji", rekao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

POVEZANI ČLANCI:

Zdrav život i zabava

U opisu projekta navodi se kako je biološki bazen koncipiran kao prema okolišu prijateljska vodena površina koja će se koristiti za kupanje i plivanje posjetitelja kupališnog kompleksa. Opskrba vodom osigurat će se iz vodovodne mreže, a u regeneracijskoj zoni bit će posađeno močvarno i vodeno bilje. Čišćenje vode osigurat će se suradnjom vodenog bilja, fitoplanktona i zooplanktona prilikom kruženja vode iz biološkog bazena kroz šljunčani supstratni filter, redovitim čišćenjem taloga i vodenog bilja.

Vešligaj vjeruje da će Pregrada ovim projektom postati turistička destinacija zdravog života i zabave, ne samo za stanovnike nego i za posjetitelje iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a služit će i kao poticaj razvoju prateće turističke infrastrukture. Pregrada je izrazito zanimljivo područje s mnoštvom sadržaja, no oni još uvijek nisu dovoljno predstavljeni turističkom tržištu. U gradskoj upravi smatraju kako turizam sutrašnjice počiva upravo na malim, skrovitim i još neotkrivenim destinacijama koje su očuvane u svom izvornom obliku i kao takve nude priliku za upoznavanje kraja, lokalnog načina života i otkrivanje njegove autentičnosti.

FOTOGALERIJA Znate li da Hrvatska ima svoj nacionalni cvijet? Štovali su ga Egipćani, mi smo ga nazvali po slavenskom bogu

storyeditor/2024-05-26/Bioloski_bazen_Pregrada__16_.jpg
1/13

Komentara 1

Avatar kenshi
kenshi
10:08 27.05.2024.

A tko je projektant?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije