Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nećemo pasti na provokacije'

Španjolski šef diplomacije oštro osudio 'skandalozan i užasan' video izraelskog ministra vanjskih poslova

European Union Foreign Ministers meet in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/2
26.05.2024.
u 21:20

Kratki video koji je u nedjelju objavio izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na platformi društvenih medija X ističe poruku "Hamas: Gracias España" ("Hamas: hvala Španjolska")

Španjolski ministar vanjskih poslova osudio je kao "skandalozan i užasan" video koji je objavio njegov izraelski kolega u kojem se sugerira da će Hamas biti zahvalan Španjolskoj zbog najavljenog priznanja Palestine, u situaciji kada raste svađa između Španjolske i Izraela oko rata u Gazi. Španjolska je prošli tjedan objavila da će priznati Palestinu kao državu, a posljednjih dana dva ministra u španjolskoj vladi spomenula su genocid u Gazi.

Kratki video koji je u nedjelju objavio izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na platformi društvenih medija X ističe poruku "Hamas: Gracias España" ("Hamas: hvala Španjolska"). Video prikazuje španjolsku zastavu, zatim par koji pleše uz flamenco glazbu, a u video se upliću kadrovi koji prikazuju borce Hamasa i ljude koji bježe tijekom napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada, koji je pokrenuo izraelsku vojnu kampanju u Gazi.

"Nećemo pasti na provokacije. Video je skandalozan i užasan", rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na konferenciji za novinare u Bruxellesu. "To je skandalozno jer cijeli svijet zna, uključujući mog kolegu u Izraelu, da je Španjolska osudila akcije Hamasa od prvog trenutka". "I užasnuta je zbog korištenja jednog od simbola španjolske kulture", dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles rekla je u subotu da je sukob u Gazi "pravi genocid", ponavljajući komentar zamjenice španjolskog premijera Yolande Diaz, koja je prošli tjedan također opisala sukob kao genocid. Izrael je oštro odbacio optužbe Južne Afrike protiv njega pred Međunarodnim sudom pravde da je počinio genocid nad Palestincima, tvrdeći da djeluje kako bi se obranio i borio protiv Hamasa.

Španjolska je, zajedno s Irskom i Norveškom, ovog tjedna objavila da će priznati palestinsku državu 28. svibnja. Izrael je rekao da je to "nagrada za terorizam" i opozvao je svoje veleposlanike iz tri prijestolnice. U svojim primjedbama u televizijskom intervjuu u subotu, Robles je rekla da priznanje Palestine koje je najavio Madrid nije potez protiv Izraela, već da ima za cilj pomoći u okončanju nasilja u Gazi.

FOTOGALERIJA Što je i kako funkcionira Iron Dome: Najbolja protuzračna obrana na svijetu opet sačuvala izraelsko nebo

European Union Foreign Ministers meet in Brussels
1/13

Komentara 1

MA
Maraschino
22:34 26.05.2024.

Sada su se sjetili. Budale. Na kon što su napravili masakre. Prije 20, 30 godina, li sada, nema šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije