Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbija akcije izvan teritorija NATO-a

Viktor Orbán bi redefinirao članstvo Mađarske u NATO-u

Chinese President Xi Jinping visits Hungary
Foto: Koszticsák Szilárd/REUTERS
1/4
26.05.2024.
u 20:39

Mađarski premijer misli zakonski ograničiti sudjelovanje vojske svoje zemlje u operacijama NATO-a samo unutar granica članica, što isključuje Ukrajinu

Mađarski premijer Viktor Orbán rado bi redefinirao članstvo svoje zemlje u NATO savezu, i to na vrlo kreativan način. On bi da Mađarska ostane u savezu, ali da zakonski onemogući svoje snage da sudjeluju u misijama saveza izvan granica njegovih članica. Na taj način, očito je, Orbán namjerava izbjeći bilo kakav eventualni kontakt s ruskim snagama ako se odluči da NATO pošalje snage svojih članica u Ukrajinu. Ili bilo gdje drugdje ako se tako u Bruxellesu odluči.

– Sada je izmišljen novi izraz za opisivanje mađarskog položaja u NATO-u, zove se nesudjelovanje. Sada nismo sudionici – rekao je Orbán u intervjuu za Kossuth Radio, prema izvješću mađarskog portala Telex. Mađarski je političar rekao kako odvjetnici sada rade na načinima na koje Mađarska može biti članica NATO-a, ali ne i sudjelovati u akcijama saveza izvan teritorija NATO-a, navodi se u izvješću.

– Nema govora o tome da se NATO uključi u ratove izvan svog teritorija, sa zemljama koje nisu članice NATO-a – citirao je Orbána. Ovakav je stav, prirodno, izazvao zanimanje na Zapadu, ali i poprilično oduševljenje na Istoku gdje su proruski i ruski mediji, poput, primjerice, Sputnjika izvijestili o tome. Za njih je Orbán "lider od formata u moru bezličnih europskih političara", koji je "bacio rukavicu u lice fašizaciji i militarizaciji Europe". Međutim, iako se zna da Orbán održava prilično tijesne veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je i nešto što neće previše odzvanjati u Kremlju. Rusija sigurno neće napadati Zapad, smatra on.

POVEZANI ČLANCI:

– Snaga NATO-a nije usporediva s Ukrajinom. To je sto puta, možda tisuću puta, tako da mislim da nije logično pretpostaviti da bi Rusija, koja se ne može nositi ni s Ukrajinom, odjednom ušla i preuzela cijeli zapadni svijet – rekao je Orbán. No i dalje nastavlja imati negativan stav prema slanju zapadne pomoći Ukrajini. – Koliko ćemo još oružja poslati? Koliko ćemo još novca poslati? – upitao je Orbán u spomenutom intervjuu.

– Ovo rađa najmračnije vizije. Ovo što se danas događa u Bruxellesu i Washingtonu, možda više u Bruxellesu nego u Washingtonu, svojevrsno je raspoloženje nalik pripremi za mogući izravni vojni sukob, a možemo to sa sigurnošću nazvati pripremom da Europa uđe u rat – upozorio je Orbán u tom intervjuu. Nije propustio podsjetiti na svoje simpatije prema Donaldu Trumpu kojeg podupire, a u recentnom javnom pojavljivanju rekao je i kako je glavno pitanje ovih europskih izbora zapravo odlučivanje između rata i mira. Nije nezanimljivo da Mađarska preuzima predsjedanje Vijećem Europe u srpnju.

FOTOGALERIJA Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Chinese President Xi Jinping visits Hungary
1/20

Komentara 18

IG
IgorY
21:53 26.05.2024.

Pa što bi drugo trebao. NATO bi trebao biti obrambena snaga zemalja članica. Obrambena i zemalja članica. Znači nema što raditi na teritor5iju drugih zemalja. Samim time prestaje biti obrambena snaga. Jer brani se doma, a sve drugo je napadanje.e. Što je tu sporno. Bravo Orban.

Avatar Striborski
Striborski
07:47 27.05.2024.

Pa zar NATO nije obrambena organizacija država? Barem to vole tvrditi oni koji gazduju NATO-om. Tako da da, Orban je u pravu.

JU
JustinCase
22:17 26.05.2024.

Orban je istinski domoljub i donosi pravilne odluke bez obzira na mis mas Brisel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije