Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravilna uporaba

Zbog nošenja sunčanih naočala u vožnji prijete kazne u Njemačkoj: Postoji niz ograničenja

Traffic in Bavaria
Foto: Daniel Vogl/DPA
1/3
26.05.2024.
u 09:10

Oni koji imaju slabiji vid, moraju imati sunčane naočale s odgovarajućom korekcijom. Ako to nemaju, prijeti kazna do 25 eura

Mnogi vozači, kada voze dok je sunce jako, nose sunčane naočale. Ta navika općenito je dopuštena te se nekada i preporučuje, no u Njemačkoj je regulirana i nepravilna uporaba može dovesti i do novčanih kazni. Naime, postoje određeni kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi sunčane naočale bile prikladne za korištenje u prometu.

Određen je, primjerice, stupanj zatamnjenosti. Prema tome, sunčane naočale trebaju imati najviše zatamnjenost kategorije 3, što odgovara propusnosti svjetlosti od 8 do 18 posto. Također, oni koji imaju slabiji vid, moraju imati sunčane naočale s odgovarajućom korekcijom. Ako to nemaju, prijeti kazna do 25 eura, piše Fenix magazin.

Korisne su polarizirane leće jer mogu smanjiti odsjaj sa sjajnih površina. Što se tiče leća, one ne bi trebale previše iskriviti boje. Okvir ne smije biti preširok ili predebeo, a naočale ne smiju kliziti s lica. U EU sunčane naočale trebaju zadovoljiti standard EN ISO 12312-1 kako bi se smatrale sigurnima.

Naočale koje se ostavljaju u automobilu mogu predstavljati rizik od požara. Riječ je o takozvanom efektu gorućeg stakla. Naime, sunčeva svjetlost može se fokusirati kroz leću, pogoditi zapaljivi materijal te izazvati požar. Zbog toga, važno je naočale ne ostavljati na kontrolnoj ploči ili sličnim mjestima u automobilu.

 

GALERIJA Klimatski aktivisti upali na aerodrom u Münchenu: Zalijepili se za pistu, otkazani brojni letovi
Traffic in Bavaria
1/14

Komentara 7

TR
Trabant
10:30 26.05.2024.

Jucer kontrola kod Munchena,policija zaustavlja ljude koji nose naocale i kontrolira kolika je zatamnjenost i dioptrija.Poveli su sa sobom ocnog doktora da procjeni svakog posebno.U meduvremenu se napravila guzva u duzini 75km….Naravno ovo je bila šala mala.Prestanite lupetati

ME
Mehana
15:06 26.05.2024.

Vidim ovdje se neki sprdaju sa njemackim propisima, mislim da bi vam šala brzo presjela nakon samo nekoliko mjeseci boravka u DE. Zasto se ne sprdate i sa "glupim" obicajem DE policije da u vozilima imaju metle, lopatice i posude i sa time, oh vidi cuda i sramote, pociste staklo i ostatke nakon prometne nezgode, sto je nasoj policiji ispod casti pa dok to druga auta ne raznesu, staklo i otpad danima budu na mjestu nesrece!

Avatar tuđinskekratkenoge
tuđinskekratkenoge
11:24 26.05.2024.

Trabant - još je kod vas dobro. Samo 75 kilometara koline. Od Muenchena do mene su 400 km - kolona na obje strane Autobahna - sve zbog sunčanih naočala. ....😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije