Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trajat će 72 sata

Na najvećoj vojnoj vježbi i braća Sinkovići! 'Ovo je super, tri godine smo aktivna pričuva'

Foto: Frane Šarić
1/5
13.10.2018.
u 09:48

Vježba Velebit 18 – združena snaga je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja će se provesti od jutros do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov nazoče u vojarni „Josip Jović“ u Udbini početku vježbe Velebit 18združena snaga.

1/40

Vježba Velebit 18 – združena snaga je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja će se provesti od jutros do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Martin i Valent Sinković, veslači i aktivna pričiva HV-a, nazoče vježbi.

- Ovo je najveća vježba od rata, aktivna priča za vrhunske sportaše, ne uzima vrijeme, a dođemo na akcije, ovo je super i možemo nakon sportske karijere raditi u vojsci. Teško je. Dobro se osjećamo, prošli smo obuku 2011., nije nam ovo prvi put. Zašto ne ostati u vojsci i to se može usporediti sa sportom, izjavili su.

- Mi smo tri godine aktivne pričuve ovo je velika akcija i jako nam je drago da smo ovdje, zaključili su. 

"Rezultati vježbe pokazat će sliku naših obrambenih sposobnosti"

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević obišli su zapovjedništvo vježbe i upoznali se sa opremom i s tijekom vježbe, samom tehnologijom koju koristi Hrvatska vojska, poput radio veze koja je u testnoj fazi, a proizvod je hrvatskih tvrtki.

- Treba forsirati domaću proizvodnju i korak po korak opremati se - rekla je predsjednica tijekom obilaska. 

- Zadovoljstvo mi je pratiti ovu vježbu, ovako prvu opsežnu nakon Domovinskog rata. Danas je zadaća HV čuvati Hrvatsku, cilj ove vježbe je istinska provjera sposobnosti hrvatskih oružanih snaga, a rezultati će pružiti jasnu sliku naših obrambenih sposobnosti. Ova vježba je nastavak napora u podizanju obrambenih sposobnosti koje su predugo bile zanemarivane. To je naša obaveza jer je to ulaganje i stabilnost države kao preduvjet razvoja naše države u cijelini,. Jučer smo predstavili crne jastrebove, američke najsuvremenije helikoptere koji nisu milostinja, nego prizanje da smo odgovorna članica NATO-a. Vraćanjem Hrvatske vojske u područja koja nije trebala nikad napustiti je ulaganje u pripadnike HV-a i vježbe poput ove su jamac vrhunske obuke za naše vojnike u čiju motivaciju niko ne sumnja, istaknula je predsjednica Grabar - Kitarović. 

- U Domovinskom ratu je bila motorola, sad imamo komunikacijski uređaj, svoju pušku. Izrazito sam ponosan što mogu vidjeti izvrsne organizacijske sposobnosti HV-a, primjer modernog zapovjedništva usklađeno za djelovanje vojske, ovako nije bilo još od Domovinskog rata. Zadovoljan sam, napravili ste ogroman posao, to je odraz kvalitetnog planiranja i pripreme, provedbi vježbe.  Šaljemo snažnu poruku u regiji da Hrvatsku štiti jaka vojska, moderno opremljena i naoružana. Postoji sila koja štiti teritorije i granice, ne da bi prijetili nego da bi mogli pomoći našem narodu u nevolji. Vidjeli ste kiiwe waroire, kamp. U vježbu je uključena i priprema, uključeno je 5500 pripadnika Hrvatske vojske, istaknuo je Krstičević. 

Nakon predsjednice i ministra obrane novinarima su se obratili i zapovjednici vježbe.

- Vježba je počela u 6 sati, naredbom predsjednice, sve sastavnice su na poligonima RH, vježba traje 72 sata, obrambene, navalne akcije koje će pokazati spremnost. Prvi put smo zajedno, i kopno i more i zrak, na najvećoj strateškoj razini. Pratim i sve bitne elemente vježbe, sve teče po planu - rekao je Robert Hranj, viceadmiral i zapovjednik Vježbe Velebit 18 združenih snaga.

Časnik Andrija Olujić istaknuo je kako je ova vježba, u zadnjih 22 godine, najveća ovakva akcija. Napomenuo je da su sve uspjeli organizirati, od prijevoza, smještaja i kampa, a Udbina je najpogodnije mjesto za ovakvu vježbu. 

Natporučnica Marina Matanović Barun istaknula je kako nije bitan spol u vojsci jer se sve stječe, napominje, radom i trudom i poštovanjem.

 

To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.
Početak vježbe je u vojarni "Josip Jović" u Udbini, gdje je smješteno Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga, kao i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu.

U Udbini će se demonstrirati sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

Pogledajte i video Vojna vježba Velebit '18

 

Komentara 88

PP
pp
12:25 13.10.2018.

Hrvatska treba početi izdvajati minimalno 2% BDP-a za obranu. Vidjeli smo jučer kako se prijeti tenkovima. Ne smijemo se više nikad dovesti u situaciju u koji su nas doveli Jugovići 91' da agresiju dočekamo razoružani. U Hrvatsku vojsku treba ulagati. Sigurnost košta, ali se isplati.

PP
pp
12:31 13.10.2018.

Čim vidim ove jugo luzere kako se nabacuju blatom , znam da nešto dobro radimo. Podrška ministru Krstičeviću.

Avatar Trgovac
Trgovac
13:08 13.10.2018.

Nadam se da vježbaju protutenkovsko djelovanje za ove naše tenkiste iz BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije