Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNE ŽRTVE

Sve bliže vlasti: Talibani nadomak Kabulu, građani masovno bježe iz države

Xinhua Headlines: Irresponsible U.S. troop withdrawal igniting worse-ever humanitarian crisis in Afghanistan
Foto: STRINGER/XINHUA/PIXSELL
1/4
14.08.2021.
u 07:26

Talibani su počeli svoju ofenzivu u svibnju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje

Talibani su u petak bili nadomak Kabulu, i dalje nezaustavljivo napredujući u Afganistanu, gdje mnoge zemlje, među kojima Sjedinjene Države, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je u zračnu luku u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji.

Pobunjenici su u petak zauzeli i grad Pul-e-Alam, središte pokrajine Logara, tek pedesetak kilometara južno od Kabula i sada kontroliraju gotovo polovinu pokrajinskih upravnih središta u zemlji koja su sva odreda pala u samo osam dana.

Prije toga su osvojili Lashkar Gah, upravno središte pokrajine Helmanda, na jugu zemlje.

"Lashkar Gah je evakuiran. Donijeli su odluku o prekidu vatre na 48 sati radi evakuacije" vojske i civilnih čelnika, rekao je za France Presse visoki sigurnosni dužnosnik.

Talibani su u petak bez većeg otpora zauzeli i Chaghcharan, u središtu, upravno središte pokrajine Ghora.

Glavnina sjevera, zapada i juga Afganistana sada je pod njihovim nadzorom. Kabul, glavni grad, Mazar-i-Sharif, veliki grad na sjeveru i Jalalabad, na istoku, jedina su tri velika grada u vladinim rukama.

U Lashkar Gahu, pokrajini gdje talibani tradicionalno uživaju potporu, mir se brzo vratio nakon nekoliko dana silovitih sukoba, rekao je stanovnik Abdul Halim.

Talibani su počeli svoju ofenzivu u svibnju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, dvadeset godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog njezina odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu Al Kaide.

Povlačenje se treba dovršiti do 31. kolovoza. Joe Biden je u jednoj prigodi rekao da ne žali zbog svoje odluke, premda je brzina kojom se afganistanska vojska raspala iznenadila i razočarala Amerikance koji su za njezinu obuku i opremanje potrošili više od 1000 milijarda dolara.

Zbog brzog razvoja situacije Washington je tijekom noći priopćio da će "dodatno smanjiti svoju diplomatsku prisutnost" u Kabulu.

Kako bi uspješno završio evakuaciju američkh diplomata, Pentagon će do kraja vikenda poslati 3000 vojnika u kabulsku zračnu luku, rekao je u petak njegov glasnogovornik John Kirby.

SAD je dodao da je spreman zračnim putem evakuirati "tisuće ljudi na dan", ocijenivši ipak da Kabul nije u "neposrednoj opasnosti".

London je istodobno najavio da će poslati 600 vojnika koji će britanskim državljanima pomoći u evakuaciji.

Premijer Boris Johnson je nakon sastanka kriznog stožera rekao da će njegova zemlja "činiti pritisak" diplomatskim i političkim putem, ali je, kako sada stvari stoje, odbio mogućnost "vojnog rješenja".

Trodnevna međunarodna konferencija održana u Dohi, u Kataru, završila se u četvrtak bez većeg pomaka. U zajedničkoj izjavi, SAD, Pakistan, Europska unija i Kina ističu da neće priznati nijednu vladu u Afganistanu koja bi bila "silom nametnuta".

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani dosad je odbijao pozive na formiranje privremene, neizabrane vlade u kojoj bi sudjelovali talibani.

Talibansko napredovanje ima visoku ljudsku cijenu. Najmanje su 183 civila poginula a 1181 je ranjen, među kojima djeca, u mjesec dana u Lashkar Gahu, Kandaharu, Heratu i Kunduzu, navodi UN.

VIDEO Širi se strahoviti toplinski val sa sjeverne Afrike na jug Europe

Ključne riječi

Komentara 8

PV
prcko.vita
08:22 14.08.2021.

Eto talibana i islamista nama u EU, sjetite se kako je Trump rekao, draga EU premalo plaćate slobodu i NATO da vas čuva. Tako su povukli vojsku iz Afganistana, tako će povući i iz EU.

ZV
Zvjerko15
08:39 14.08.2021.

Ameri nisu ništa naučili od Rusa u Afganistanu. Ne možeš pobjediti volju naroda da žive onako kako žele živjeti. Vijetnam, Sirija, Libija, Irak, Afganistan. Sve mjesta gdje su Ameri željeli uvesti svoj način života, ali to ne ide na silu.

NE
Neonacionalist
09:27 14.08.2021.

Nije bitno da li ih bilo tko od nas podrzava nego je bitno da ih podrzava veliki dio afganistanskog naroda .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije