Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO: Večernjakov reporter na Kosovu s obitelji generala Ademija

Svaki se dan molimo za našeg Rahima

Obitelj Ademi: (slijeva gore) nećak Besnik, bratić Shaip, brat Fadil, majka Raza, bratova supruga Igball, te (slijeva dolje) nećakinje Vjollca i  Valbona.
import
10.11.2007.
u 16:06

U kosovskom gradiću Vučitrnu (albanski Vusatrri), 30-ak kilometara udaljenom od Prištine, obitelj hrvatskoga generala Rahima Ademija, protiv kojega se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u Medačkom džepu, s nestrpljenjem iščekuje presudu koja će, kažu, napokon skinuti ljagu s imena njihova sina i brata. Osim herojstva, Rahimu se, uvjereni su obitelj i prijatelji, nema što pripisati.

Sve one ratne, a i ove poratne godine obitelj Ademi i sama je bila žrtva Rahimova angažmana u Domovinskom ratu. Ubojstvo brata Azema, uhićenje i ispitivanje oca Rexhepa, paljenje obiteljske kuće te miniranje generalove rodne kuće u selu Karaqe, samo su neke od tortura kroz koje su prolazili i zbog kojih još čvršće vjeruju da je njihov Rahim početkom 1990ih odlučio ispravno.

Večernjakov reporter posjetio je generalovu obitelj u Vučitrnu, u kojem ne svane jutro da Rahimova majka Raza ne upita za svoga sina, a otac Rexhep ne poželi što skoriji svršetak te agonije.



 Samo da mi ga je prije smrti još jednom dodirnuti  rekla nam je kroz suze Rahimova 82-godišnja majka, koja sina nije vidjela punih 18 godina.  Velika je to tuga. Bolesna sam, umorna i svakoga časa mogu umrijeti. Ja nemam želja za sebe, već samo za njega. Neka ga prati sreća, neka ga čuva Bog. Svaki dan molim se za njega i pitam muža je li oslobođen naš Rahim. Nažalost, ne mogu ga posjetiti jer sam teško pokretna, a otkad slabije čujem, teško razgovaramo i telefonom. Znam da je moj Rahim nevin, samo bih htjela doživjeti dan kad će ga osloboditi.

Otac Rexhep teško suzdržava suze. Sina je posljednji put vidio prije godinu dana, kad ga je posjetio u Zagrebu.
 Rahim je bio zadovoljan što se proces protiv njega vodi u Hrvatskoj, a ne u Haagu, jer vjeruje u hrvatsko pravosuđe i zna da će biti oslobođen. On nikad ne bi naudio civilima, a njegovi su motivi uvijek bili ljubav prema Hrvatskoj i borba protiv srpskog agresora. Ponosan sam što je moj sin četiri godine ratovao protiv srpskog okupatora i što je iz svake bitke izišao kao pobjednik. Znam da će biti oslobođen svih optužaba i znam da sva naša patnja neće biti uzaludna  uvjeren je Rexhep.


Naš novinar s Ademijevim bratom u dvorištu obiteljske kuće

A patnja Ademijevih nije bila mala. Do povlačenja srpskih snaga s Kosova, obitelj Ademi je zbog sinova ratovanja na hrvatskoj strani prečesto bila na crnoj listi srpskih vlastodržaca.
 Srpska obavještajna služba često me odvodila i ispitivala o Rahimu te me svaki put odvodila i u zatvor  priča Rexhep.  Stalno su nas maltretirali, ali nikada to nismo spominjali Rahimu, jer bi svatko od nas, da je na njegovu mjestu, učinio isto. Spalili su nam kuće, pa i onu staru 350 godina u kojoj se rodio Rahim.

Ipak, najgore je bilo 1998. godine kada su mi ubili sina Azema, koji je bio osobni vozač Fadila Hoxhe, člana Predsjedništva Jugoslavije koji je predstavljao pokrajinu Kosovo. Nakon što je Azem odvezao Fadila u Vojvodinu, na povratku kući presrela ga je srpska obavještajna služba i ubila s tri metka. Njegovo su tijelo bacili u kukuruzište. Pronašli smo ga tek poslije mjesec dana. No, sve to što smo preživjeli samo nam govori da će ishod biti pravedan i da nismo uzaludno patili. Kad god nazove Rahim, uvjerava nas da će sve biti dobro i da će presuda biti oslobađajuća. On kaže: "Ja znam da to nisam učinio i znam da su i Bog i pravda na mojoj strani! Samo treba biti strpljiv".


Samo da mi ga je još jednom prije smrti dotaknuti - kaže kroz suze Rahimova 82-godišnja majka Raza

Oslobađajućoj presudi i susretu s Rahimom nadaju se i njegovi rođaci, prijatelji i sumještani. Generalova nećakinja Vjollca, studentica druge godine psihologije, za strica kaže da je heroj, a njezin brat Besnik rado se prisjeća 1995. godine, kad je posljednji put vidio strica:  Zamolio me da mu sljedeći put donesem koji kamen i malo pijeska s rodne grude.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije