Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrael kritizirao Guterresa

Svađa na sjednici UN-a: Tajnika prozvali 'prijetnjom svjetskom miru' jer se pozvao na članak 99

FILE PHOTO: United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks at the United Nations Headquarters in New York
Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
1/2
07.12.2023.
u 12:55

Izraelski ministar vanjskih poslova nazvao je glavnog tajnika "prijetnjom svjetskom miru" pošto je Antonio Guterres prvi put u svom mandatu aktivirao članak kojim poziva Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

Veliki gubitak života u Pojasu Gaze i Izraelu u relativno kratkom vremenskom razdoblju potaknuo je Guterresovu odluku da se u pismu Vijeću sigurnosti pozove na članak 99, Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017..

"Suočen s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava u Gazi, pozivam Vijeće da pomogne u sprječavanju humanitarne katastrofe i apeliram na proglašenje humanitarnog prekida vatre", objavio je Guterres X-u (bivši Twitter). Članak 99 omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Izrael kritizirao Guterresa

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen oštro je kritizirao Guterresov potez. "Guterresov mandat je opasnost za svjetski mir", objavio je Cohen na X-u. "Njegov zahtjev za aktiviranjem članka 99. i poziv na prekid vatre u Gazi predstavlja potporu terorističkoj organizaciji Hamas i odobravanje ubojstava starijih osoba, otmice beba i silovanja žena", poručio je Cohen. "Svatko tko podržava mir u svijetu mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa"; dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Prema UN-u, glavni tajnici nisu se desetljećima pozvali na članak 99. "Pozivam članice Vijeća sigurnosti da izvrše pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Ponavljam svoj apel da se proglasi humanitarni prekid vatre. To je hitno", stoji u pismu u kojem Guterres ističe "Civilno stanovništvo mora biti pošteđeno veće štete".

Ne postoje izravne posljedice pozivanja na članak 99. No, za očekivati je da će se ovaj tjedan sastati Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o tom pitanju te da će biti prisutan i  Guterres. Uobičajeno je da članovi Vijeća sigurnosti sami odlučuju koja pitanja smatraju prijetnjom svjetskom miru i stoga ih žele staviti na dnevni red. Do sada je najmoćnije tijelo UN-a donijelo rezoluciju o ratu u Gazi, ali je inače često bilo podijeljeno.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju kao odgovor na napad 7. listopada, u kojem su Hamasovi borci upali na jug Izraela, ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca, prema Tel Avivu. Prema ministarstvu zdravstva koje je pod kontrolom Hamasa, izraelska vojska je od tada u Pojasu Gaze ubila više od 16.200 ljudi. Ovu brojku trenutno nije moguće neovisno provjeriti. Međutim, UN i promatrači ističu da su se brojke vlasti u Pojasu Gaze u prošlosti općenito pokazale vjerodostojnima.

VIDEO Osumnjičenici za dvostruko ubojstvo privedeni su pred sud u Sjevernoj Makedoniji

Ključne riječi

Komentara 3

ER
EroK
18:06 07.12.2023.

O ho, ho! Istina se još uvijek skriva, ali to je nemogića misija. Istina se ne može sakriti! Prije ili kasnije, ona se obznani!

JA
Jania
13:20 07.12.2023.

UN je preskup i neučinkovit. Odavno je došlo vrijeme da se ugasi.

SA
saudinus
13:39 07.12.2023.

Parodija od UN, Izraela kao i Arapa iz Gaze. Palestinci su već odavno htjeli raditi rezervne države ali im Arapi iz Jordana i Libanona nisu dali. Kuvajt ih je također protjerao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije