Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šuica u uvodnom govoru može objasniti i izbjeći pitanja o imovini

Kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije danas će na saslušanju u Europskom parlamentu tri sata odgovarati na pitanja
03. listopada 2019. u 08:31 28 komentara 1607 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na današnjem saslušanju Dubravke Šuice u Europskom parlamentu zasigurno će se postaviti pitanje ili dva oko njezine imovine. No kako će se stvar na kraju odviti i hoće li članovi odbora koji vode postupak inzistirati na toj temi, ovisi o tome kako će kandidatkinja za potpredsjednicu EK za demokraciju i demografiju u svom uvodnom obraćanju tretirati to pitanje i koliko će uspješno već u početku deaktivirati i otkloniti optužbe. Tako današnje saslušanje vide bruxelleski poznavatelji prilika, ističući kako vjeruju da se “slučaj Šuica” pozornije prati u Hrvatskoj nego u ostatku Europe, unatoč tomu da su vijest o tome objavili i neki drugi europski mediji.

Dubravka Šuica Von der Leyen objavila sastav EK Šuica će biti potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju

Opasni ispitivači

– Teško je reći tko bi joj od “ispitivača” mogao predstavljati najveći problem. Logičan odgovor je svi koji nisu iz Europske pučke stranke, kojoj pripada HDZ – dodaju.

Nadležni odbor za Šuičino saslušanje je onaj za ustavna pitanja, na čijem je čelu bivši predsjednik Europskog parlamenta, Hrvatima i Slovencima dobro poznat Antonio Tajani nakon što je u govoru u Basovizzi Italiji pripojio Istru i Dalmaciju. Članovima njegova odbora pridružit će se i oni iz odbora za rad i socijalna pitanja.

Na današnjem dnevnom redu saslušanja kandidata za povjerenike u novoj Europskoj komisiji Ursule von der Leyen naći će se čak šest kandidata. Po dva paralelno, ujutro, poslijepodne te navečer. Najkasniji termin, od 18.30 do 21.30, rezerviran je – odvojeno – za Dubravku Šuicu i Margaritisa Schinasa. Upravo je taj bivši glasnogovornik Europske komisije u fokusu zanimanja mnogih budući da bi, poput Šuice, trebao preuzeti potpuno novi portfelj nazvan Europski način života, koji je za mnoge diskutabilan. Dosad se već formirao dio kritičara koji na portfelj ne gledaju blagonaklono, smatrajući da implicira kako EU ne želi imigraciju ili izbjeglice. Stoga će, kažu nam bruxelleski insideri, njegovo saslušanje privući više pozornosti od Šuičina.

Dubravka Šuica Renata Rašović Zašto, do đavola, Šuica ne položi račune onima kojima ima zahvaliti za svoju imovinu?

Hrvatska je kandidatkinja prošla prvi izlučni dio. Ona je ispunila i objavila deklaraciju o mogućem sukobu interesa, što je jedini oblik “imovinske kartice” koju Bruxelles traži. Za razliku od domaćih kartica, u ovoj se ne navodi sva imovina, već samo financijski interesi koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. Tako je Šuica navela da Šuica posjeduje dionice Atlantske plovidbe vrijedne 4.105,91 euro i 63 dionice Hrvatskog telekoma vrijedne 1354,71 euro, a njezin suprug u vlasništvu ima jednak broj dionica Hrvatskog telekoma. Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa, i to je napravilo. U potezu bez presedana, odbor je suspendirao postupak za Rumunjku Rovanu Plumb i Mađara Lászla Trócsányia jer im je utvrđen sukob interesa i oni ne mogu pristupiti saslušanju ako se to pitanje ne riješi.

Reproduktivna prava – tema

Kao dio postupka saslušanja, svi su kandidati dobili upitnik na koji su u pisanom obliku već odgovorili. Svako saslušanje traje tri sata. Kandidat za povjerenika ima 15 minuta za uvodno obraćanje, a zatim slijede pitanja. Dubravka Šuica vjerojatno će morati odgovarati i na pitanja vezana uz reproduktivna prava, posebice zato što preuzima novi sektor demografije.

Dubravka Šuica UOČI SASLUŠANJA Dubravka Šuica objavila svoju i suprugovu imovinu: Na popisu su dionice, nekretnine....

Na to je upozorila Elena Zacharenko, predsjednica Međunarodne mreže federacija o planiranom roditeljstvu, koja pak tvrdi kako je “zabrinjavajuće da je D. Šuica glasovala protiv uključenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u rezolucijama Europskog parlamenta. Dubravka Šuica već se na te kritike referirala i u Saboru RH kad je kazala kako se ideološka pitanja guraju pod krinkom drugih tema, kao i teme za koje su nadležne države članice zbog čega je potrebno poštivati princip supsidijarnosti.

Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatvorenih vrata glasuju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa.

>> Pogledajte i ovaj video: Miroslav Škoro - Raspisao bih referendum o podrijetlu imovine

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • IvoDivo:

    Šuica treba objasniti samo da smo imali srpsku agresiju i nismo mogli provesti lustraciju kada su to učinile druge zemlje izašle iz komunizma i da zbog toga trpimo diktaturu komunjarse zločinačke partije, naročito u mediijima i njihovim organizacijama kao što je GONG.

  • Vagabundo:

    Sama tijela EP su već otklonila bilo kakvu sumnju o Šuici ,a i ona je uredno predočavala imovinsku karticu dok je bila državni dužnosnik. Koliko ćete još puta napisati članak na istu temu?

  • instruktori:

    Sama zloba od vas. Ocito ne možete podnijeti cinjenicu da će Hrvatica postati potpredsjednica EK.