Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studentske ideje ne smiju ostati samo 
na papiru – trebaju nam na tržištu

– Treba premostiti jaz između istraživanja i gospodarstva. Moramo pomoći doktorandima da njihove ideje ne ostanu samo na papiru i budu izložene na polici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Te se ideje trebaju pretočiti u neki konkretni i inovativni proizvod – rekao je Mislav Grgić, redoviti profesor u trajnom zvanju na FER-u
24. siječnja 2020. u 07:00 1 komentara 351 prikaza
Panel rasprava o ulozi istraživačkog obrazovanja i studentskom poduzetništvu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Umjesto da na tržište puste studente koji su tijekom školovanja gradivo učili napamet te nemaju ni malo iskustva u poslovanju, fakulteti bi trebali težiti sasvim drugačijem načinu rada. Zaključak je to panela koji je jučer održan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pod nazivom “Uloga istraživački orijentiranog obrazovanja i studentskog poduzetništva u visokom obrazovanju” u organizaciji HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju i Hrvatske akademske zajednice da bi raspravili o tome kako je digitalna transformacija izmijenila obrazovanje.

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove EU Petra Sentić rezultati, a ne papiri HUP podržao dekana FER-a koji se obrušio na birokraciju

‘Cijepljeni’ na stvarnost

Danas su sasvim drugačija znanja i vještine potrebni da bi se mladi ljudi pozicionirali na tržištu. No nije dovoljno samo prilagoditi nastavu novim uvjetima, nego studentima dati priliku da se bave poduzetništvom. To su glavne poruke panela na kojemu je sudjelovao bivši dekan FER-a Mislav Grgić, dekan Algebre Mislav Balković te poduzetnici Marin Trošelj i Dennis Rukavina.

– Treba premostiti jaz između istraživanja i gospodarstva. Moramo pomoći doktorandima da njihove ideje ne ostanu samo na papiru i budu izložene na polici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Te se ideje trebaju pretočiti u neki konkretni i inovativni proizvod – rekao je Mislav Grgić, redoviti profesor u trajnom zvanju na FER-u i autor deklaracije o istraživačkom obrazovanju i studentskom poduzetništvu.

HEP PROMO HEP dodjeljuje 129 stipendija učenicima i studentima

– Akademska zajednica kao da je “cijepljena” od toga da se hvata u koštac s pravim problemima s kakvima se susreće gospodarstvo – upozorio je Grgić te istaknuo da su nam potrebna sveučilišta koje potiču poduzetništvo, koja daju potporu novim idejama i koja ih potiču.

– To su značajke sveučilišta budućnosti te će se tako ostvariti gospodarstvo temeljeno na znanju – rekao je Grgić.

Napomenuo je da 50 posto sveučilišta u SAD-u imaju svoje inkubatore. U Hrvatskoj je pak FER dobar primjer fakulteta koji se razvija u tom smjeru.

SPOCK pozitivan primjer

– Trenutno se na FER-u provodi oko 200 istraživačkih projekata na kojima radi 200-tinjak profesora i još toliko asistenata. Od toga je njih dvije trećine zaposleno sredstvima koja smo zaradili upravo tim istraživačkim projektima – rekao je Nikola Mišković, prodekan za znanost FER-a.

Studentski centar u Savskoj Posao preko student-servisa i za manje od 700 stranih studenata Sat rada preko Student-servisa penje se na 25,39 kuna

Na tom fakultetu osnovan je i Studentsko poduzetnički centar karijera (SPOCK), a koji već četvrtu godinu nudi mogućnost studentima da prezentiraju svoje start-up ideje te pokušaju izaći na tržište. Pritom su formirani interdisciplinarni s Arhitektonskim fakultetom, Medicinom, Studijem dizajna...

Svoj je pozitivan primjer poslovanja na panelu predstavio Marin Trošelj suosnivač i direktor tvrtke STEMI čiji se šesteronožni edukacijski robot koristi u školama SAD i Europe.Direktor tvrtke Maverick Partners Dennis Allan Rukavina također je kao potpredsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže govorio o važnosti međunarodne suradnje. 

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • ------------------------------:

    nevidim ni jednoga u hrvatskom saboru ,vladi tko sa potencijalom znanja na produktivniji nacin ophodi nego su to cinili komunisti 70-tih godina. podobni i danas kao i onda sluze betoniranju neprosperiteta.