Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Sat rada preko Student-servisa penje se na 25,39 kuna

Hrvatska je na začelju po broju stranih studenata u zemlji
06. siječnja 2020. u 17:19 1 komentara 1371 prikaza
Studentski centar u Savskoj
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Svako povećanje minimalne plaće povlači za sobom i povećanje najniže cijene sata rada za studente, koja je lani bila 23,44 kune. Ove bi godine studentski minimalac trebao narasti na 25,39 kuna za sat rada, a novost je i da će se uz stotine tisuća domaćih studenata preko Student-servisa moći raditi i malobrojni strani studenti. Do najniže cijene sata studentskog rada dolazi se tako da se radnički minimalac (4062 kune bruto) podijeli sa 160, kolika je mjesečna satnica.

OČAJNI ZBOG NOVOG ZAKONA Strani studenti izvan EU ostali bez Student servisa: 'Odakle mi sad novac za faks?'

Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj studira nešto manje od 700 stranaca, što i nije broj s kojim bi se mogli pohvaliti. Češka, primjerice, na tisuću stanovnika ima 4,18 strana studenta, a Hrvatska 0,17, naveo je za Indeks Boris Podobnik, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM).

Resorno je ministarstvo pokrenulo postupak savjetovanja o prijedlogu Uredbe o izmjeni novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojim će se definicija studenta proširiti na sve koji su upisali studij u Hrvatskoj, nevezano za njihovo državljanstvo. Time će se prava stranih studenata u Hrvatskoj izjednačiti s pravima domaćih studenta, kao što je to svuda u Europskoj uniji. Inače, prema podacima za 2017. godinu, u inozemstvu je te godine studiralo oko 9 tisuća hrvatskih državljana, a iz generacije u generaciju taj broj raste. Stranci tek otkrivaju Hrvatsku, a najviše ih je na medicinskim fakultetima.

'15.02.2012., Zagreb - Nevenka Katalinic, zaposlenica Studentskog centra koja je otkrila korupciju u tvrtci u kojoj radi vec 30 godina. Prijavila je poslodavce za mobbing te ugrozavanje radnog dostoja radna obveza Zviždačica iz SC-a: Ne radim ništa, a dobivam plaću od 5000 kuna

Dio njih će zacijelo htjeti i moći raditi. Hrvatska ima liberalnu praksu zapošljavanja studenata i njihov je rad oslobođen plaćanja poreza i doprinosa, što mnoge tvrtke vješto koriste i tako smanjuju troškove poslovanja. U većini ostalih europskih zemalja studentski je rad strože reguliran.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • prcko.vita:

    To bi trebalo biti neto a ne bruto. Pogledajte malo cijene hrane i osnovnih stvari u potrošačkoj košarici, sve su cijene otišle gore.