Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filozofski fakultet

Ministar Šustar osudio Glasnovićev istup, a studenti poručili: Nećemo tražiti smjenu Borasa ako Previšić ode u mirovinu

previšić boras
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
27.09.2016.
u 09:50

Od jučer na ulazu na fakultet više nema zaštitara “jer su teroristi javili da neće napasti”, podrugljivo su komentirali nastavnici.

Od jučer na ulazu u Filozofski fakultet više nema zaštitara.

– Valjda se dekan više ne boji terorista, vjerojatno su mu javili da se od napada odustalo – podrugljivo su komentirali nastavnici i studenti koji su se ispred zgrade fakulteta prošetali sa zanimljivim modernim detaljima. Najprije su došli studenti u majicama na kojima je pisalo “Student, a ne terorist”, a nakon toga priduržili su im se profesori s natpisom “Profesor, a ne terorist”. I jednima i drugima na leđima je pisalo “lažomat”. Iako je kraj ove akademske godine sve bliži (završava 30. rujna), a približava se i rok od 3. listopada koji je Plenum Filozofskog fakulteta dao za smjenu dekana Vlatka Previšića, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras još se, očito, konzultira što će i kada poduzeti. Naime, do jučer popodne nije precizno odgovorio hoće li smijeniti dekana Previšića i ima li osnove da ga s krajem ove akademske godine umirovi.

– Od rektora nismo dobili nikakav odgovor. Čekamo. Još ima vremena – kratko su nam kazali u Ministarstvu obrazovanja koje je u petak popodne od rektora Borasa zatražilo tumačenje Statuta Zagrebačkog sveučilišta, odnosno umirovljenje dekana Previšića koji će u listopadu napuniti 71 godinu života i zbog kojeg je već tjednima vruće na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

– Mirovina je najbezbolnije rješenje. Sad rektor Boras mora donijeti odluku – kažu u Ministarstvu.

Pismo rektoru

Ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Predrag Šustar jučer je “požurivao” Borasov odgovor. Upitan kad ga očekuje jasno je kazao:

– Očitovanje rektora očekujem što prije jer je nova akademska godina pred vratima, ona mora biti spremna. Uvijek sam za konstruktivnu raspravu, a studenti moraju imati mir i stabilnost. Vjerujem da će stvar biti riješena za nekoliko dana jer to dugujemo studentima – poručio je Šustar, osudivši istup generala Glasnovića o studentima Filozofskog fakulteta.

– Bilo koji vid ekstremizma nedopušten je u modernom građanskom društvu, a povišeni tonovi, prijetnje pendrecima ili bilo čime s bilo koje strane je apsolutno nedopustivo – zaključio je Šustar.

Rektoru su jučer pisali nastavnici, članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta koji traže smjenu dekana Previšića.

– Rektore, situacija koju ste uvelike sami izazvali uzrokovala je niz neprimjerenih javnih reakcija. Njezino razrješenje ne može ovisiti o javnoj eskalaciji i difamacijama, nego isključivo o zakonskim i statutarnim uporištima – napisali su tražeći od rektora da se očituje može li dekan nastaviti obnašati dužnost nakon 70. godine života.

Niz loših odluka

Također, podsjećaju rektora Borasa da dekan Previšić “ignorira statut Filozofskog fakulteta, da opstruira rad Vijeća, podnosi kaznene prijave, dovodi zaštitare, zatvara knjižnicu...” prigovarajući mu da je donio niz “loših odluka koje su uzrokovale postojeće stanje”. Iako je na Plenumu prošlog tjedna tražena i rektorova ostavka, predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko ističe:

– Mi prvenstveno tražimo odlazak dekana Previšića. Ako ga rektor Boras smijeni ili pošalje u mirovinu stanje na Filozofskom fakultetu će se smiriti. Ne tražimo odlazak rektora – kaže Žitko.

Profesore je ražalostilo i naljutilo što ni rektor Boras ni dekan Previšić nisu osudili istup generala Glasnovića.

– Njihova šutnja je za nas poražavajuća. Za razliku od njih ministar je to osudio i drago nam je zbog toga – komentirala je prodekanica Branka Galić.     

>> Inicijativa članova Vijeća FF-a Borasu: Koja su pravna uporišta za Previšićev ostanak na dužnosti?

Komentara 48

SD
sdpesticid
09:59 27.09.2016.

citat iz članka : Najprije su došli studenti u majicama na kojima je pisalo “Student, a ne terorist”, a nakon toga priduržili su im se profesori s natpisom “Profesor, a ne terorist”. I jednima i drugima na leđima je pisalo “lažomat”. - - ( završen citat .) - - tko je tu lud, iz redova profesora proizašla je prijetnja o lomljenju nogu, iz redova prosvjednika proizašla je prijetnja dekapitacijom upućena dekanu i nitko nije demantirao istu a sam profesor preuzeo je odgovornost za prijetnju lomljenjem nogu ?! jesam li ja nešto propustio u ovom slučaju ili vl. pumpa obrnutu tezu ?

MS
mare_split
10:01 27.09.2016.

'Nećemo tražiti smjenu ...'! Molim 'plenumaše' da pojasne odakle im pravo da smjenjuju Dekana? Zar je 'ulica' po kojoj divlja 1/20 (kakvih i s kojih odsjeka?) studenata 'pravo' ! Zaboravite revoluciju jer je ogromna većina u RH kontrarevolucionarna, antikomunistička i i domoljubno određena! Studirajte i ne galamite! Komunizam i partija su mrtvi!

GR
gregory
10:03 27.09.2016.

Jeli netko osudio poruke nastavnika studentima da "slome noge zaštitarima"? Jeli netko osudio "ejakulaciju govora mržnje", kako bi to Glavašević rekao, od strane prosvjednika koji vješaju transparente na kojima se vrijeđaju vjernici i Katolička Crkva? Jeli netko osudio najavu nekih studenata da će blokirati fakultet ako se ne ispune njihovi zahtjevi? To se zove licemjerje, draga moja akademski obrazovana gospodo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije