Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studentsko vijeće: Borba studenata i nastavnika na Filozofskom fakultetu je opravdana

Trenutni događaji na FF-u onemogućuju funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima
26. rujna 2016. u 13:10 37 komentara 577 prikaza
Filozofski fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Studentsko vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FF) izjavom za javnost u ponedjeljak je poručilo da je borba studenata i nastavnika sasvim opravdana jer je fakultet u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem.

"Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije", stoji u izjavi u kojoj Vijeće, kao tijelo koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu, traži reakcije od dekana Vlatka Previšića, rektora Damira Borasa, studentskog pravobranitelja Matije Kikelja te Studentskog zbora zagrebačkog Sveučilišta u Zagrebu "na neprimjeren diskurs kojime se nastoji ocrniti" borba studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 | Autor : Andrea Solar Foto: Andrea Solar

Foto: Andrea Solar

Trenutni događaji na FF-u, ističe Vijeće, onemogućuju normalno funkcioniranje fakulteta kao institucije. "Kao studentski predstavnici koji redovno prisustvujemo sjednicama svojih odsječkih vijeća svjesni smo teškoća i problema s kojima se susreću studenti na svim razinama studija.

Oni sežu od onih najelementarnijih poput pojedinih ispita i kolegija sve do onih najkompleksnijih koji se tiču uopće funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima.Upravo je ovo potonje trenutno najugroženije zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje", poručuju.

19.01.2015., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic odrzao prijem za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno odrzava u prigodi medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Sef Sigurnosno obavjestajne agencije Minirali dolazak Lozančića HDZ: Premijer je pod velikim utjecajem Ivića Pašalića i Opus Dei Filozofski fakultet BURNO NA FILOZOFSKOM FAKULTETU Rektor Boras: Situacija je ozbiljna. Profesor Ivić: Upravo se ispisuju neke od najtamnijih stranica ovog fakulteta hr-studenti-txt.jpg Studenti pozivaju na prosvjed 5. studenog, na Svjetski dan borbe protiv komercijalizacije školstva

Krajnje sramotnim, Studentsko vijeće drži to što se "usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvara, a kasnije otvara, i to sve pod budnim okom zaštitara koji su dovedeni na Fakultet iz još uvijek ne do kraja razjašnjenih razloga", kao i to što se "priječi normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, i to opet sve pod budnim okom zaštitarske službe".

Također, krajnje sramotnim drže to što studenti ne mogu više imati pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici na kojima su studenti radili, kao i to da se iz Fakultetskog vijeća nasilno isključuje upravo studentske predstavnike "i to kada se jedna od točaka dnevnoga reda tiče školarina za sljedeću akademsku godinu".

"Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva 'automatima koji lažu'. Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure", poručuje Studentsko vijeće.

Ono smatra da je u takvim kriznim situacijama, kada se na sve moguće načine nastoji suspendirati studentski glas iz formalnih institucija te kada pritom ne postoji nikakva reakcija viših instanci na zlostavljanje demokratskih procedura, sazivanje Plenuma jedini način "da se izvrši veća inkluzija studentskih masa u aktivnu participaciju u ovim nemilim događajima".

"Voda je ovaj put stvarno došla do grla, što najbolje znamo iz komunikacije s kolegama koje predstavljamo na svojim odsječkim vijećima gdje još, na sreću, nije došlo do isključivanja od odlučivanja i utjecanja na odluke, bez obzira na poneke nedostatke koje smo krenuli rješavati i zbog čega smo se uopće okupili u ovo krovno tijelo svih studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu", navodi u izjavi Studentsko vijeće.

>> Previšić: Profesor je na Facebooku napisao 'slomite noge zaštitarima'. Vlahović-Štetić: Dekan fakultet vodi vrlo autokratski

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • olrajt:

  ..uh, kakve izbezumljene komunističke face!!!

 • Ante tTony:

  Studenti filozifije Na prosvjedima Ostoja,Kolaroc i mali Glavasevic na ovakve je Kennedy poslo vojsku.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, ovo je fantastično! Najprije najobičnijim politikanstvom izazoveš posvemašnji nered, a onda si kao zabrinut što normalan rad nije moguć. Ljevičarskom licemjerju zbilja nikada kraja. Da nam je znati kakav je prosjek ocjena tih grlatih FF-forumuša, koji inače ... prikaži još! čine tek zanemarivi postotak ukupnog broja studenata na FF-u! Mogli bismo se okladiti da je riječ o ispotprosječnim studentima ali zato natprosječnim politikantima, odnosno korisnim idiotima (koji uoće nisu svjesni toga koliko su manipulirani), kako ih je precizno nazvao general Glasnović. Po onome što je do sada izišlo na vidjelo, nedvojbeno je da su to krvni i ideološki potomci onih koji su se nakon 1945. kitili ljupkim epitetom poštene inteligencije. Pametnomu dosta.