Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stručnjak za sigurnost: Akcija je trajala godinu dana, a informacije procurile zadnji dan - to je uspjeh

'Nije uputno da se političari miješaju direktno u istrage', rekao je Cvrtila vezano uz Milanovićevu izjavu o uhićenjima u aferi
21. rujna 2020. u 10:31 5 komentara 1761 prikaza
Zagreb: Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila tvrdi da je izvješće SOA-e o sigurnosnoj situaciji dobro, no da se sama agencija sve više pretvara u novinsku izvještajnu agenciju umjesto da je više operativna u operativnim akcijama. 

veliki rizik Izbaci li HDZ Barišića, upitna mu je parlamentarna većina

"Ne znamo ništa postoji li kakva operativna akcija. Imam informacije da mi operativne akcije ne obavljamo već šaljemo kakva izvješća i analize, a to nije svrha SOA-e. Kad imaju za potrebu za operativnim djelovanje to prebacuju na policiju", rekao je Cvrtila u Studiju 4 HRT-a

Tvrdi kako se curenje informacija učestalo događa i smatra da je uspjeh što je u slučaju najnovije afere ono uslijedilo tek pri kraj. 

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

"U ovom slučaju sam poprilično zadovoljan jer je informacija procurila 24 sata prije nego su policija i USKOK namjeravali djelovati. Ako je akcija trajala godinu dana, a nije procurila informacija onda je to uspjeh", rekao je Cvrtila.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je trebalo odmah uhititi protagoniste nakon što je snimljeno primanje mita.

Zvonimir Despot Janaf je još jedan dokaz da treba privatizirati gotovo sve državne tvrtke

"Mislim da to nije dobra izjava. Nije uputno da se političari miješaju direktno u istrage. Kada bi bilo u pitanju jedno koruptivno djelo onda bi bio u pravu. U ovom slučaju kada je šira mreža i hvatate više koruptivnih radnji onda ih nakon prve ne možete prekinuti jer nećete doći do drugih aktera", tvrdi i ističe kako pravosudni sustav mora biti učinkovit. 

"Ljudi kažu da će slučaj Todorić trajati 10 godina. Ja tvrdim da se može završiti u godinu dana pod uvjetom posebnog suda koji će raditi iz dana u dan. Ne može se odugovlačiti 10, 15, 20 godina jer to nikome nije učinkovito, ni interesantno i nema nikakav učinak na javnost u smislu doživljavanja pravde. Teški slučajevi - suđenja se moraju dovršiti u roku 6 mjeseci do godine dana", zaključio je Cvrtila. 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Cornix
  Cornix:

  Tragedija je kada informacije procure bilo kada. I sada je sramotno kada novinari prije suda već znaju sve dokaze je istraga pronašla. Kada je bila premetačina kod Todorića supruga je već bila spremna ranom zorom na fotografe i policiju.

 • fmihoci1:

  ... cvrtila, vrlo amaterski, citat: ... "U ovom slučaju kada je šira mreža i hvatate više koruptivnih radnji onda ih nakon prve ne možete prekinuti jer nećete doći do drugih aktera" ... ne, ne širi se mreža jer mreže - ... prikaži još! niti nema ... da se šerifa janafa uhitilo u slučaju 2 milijuna, ostalih slučajeva ne bi ni bilo, a poruka bi bila ostalim šerifima janafa - jasna ... a valja citirati usa ambasadora kohorsta: ... privatizirajte sve te janafe ...

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Milanović je ovoga puta u pravu! Ako vidiš da seoski obrtnik daje 2 mil kn direktoru javnog poduzeća onda odmah hapsiš. Kod nas se to sprema u ladicu i to se vadi po potrebi, ako netko ne sluša ili ako ... prikaži još! treba isprazniti mjesto za nekoga drugoga.