Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stožer za Vukovar razočaran: U Vladi nas nitko nije primio

Predsjednik Sabora Josip Leko primio nas je vrlo uljuđeno, pričali smo pola sata, ali “u rukavicama”, kažu iz Stožera za Vukovar
08. veljače 2013. u 18:20 81 komentara 3 prikaza
'08.02.2013., Zagreb - Predstavnici Stozera za obranu hrvatskog Vukovara predali su danas u Saboru i Vladi zahtjeve koje su iznijeli na prosvjedu protiv uvodjenja cilice u Vukovaru. Photo: Patrik Mace
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premda ugodno iznenađeni što su ih najviši predstavnici državne vlasti uopće primili, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara svoju će “zagrebačku turneju” na kraju dana ocijeniti poprilično razočaravajućom. Naime, obilazeći Sabor, Vladu i predsjednika RH, predali su zahtjeve za moratorij na ćirilicu, no čini se da nisu naišli na odobravanje.

– Predsjednik Sabora Josip Leko primio nas je vrlo uljuđeno, pričali smo pola sata, ali “u rukavicama”. U Vladi nas nitko nije primio, tek su poslali službenicu koja je sišla s pečatom i naš zahtjev prihvatila u hodniku – priča Zdravko Komšić, dodajući kako su najsrdačnije primljeni na Pantovčaku kod predsjednika Ive Josipovića.

– Umjesto predviđenih 15 minuta zadržali smo se sat vremena duže. Predsjednik nas je vrlo pozorno saslušao, ali u konačnici nije obećao da će se taj problem riješiti na nama zadovoljavajući način. Sugerirao je da se problem mora riješiti kroz institucije, iako smo mu rekli da se na taj način ništa neće riješiti. Rekli smo mu da je prosvjed u travnju očito neminovan i da se iz njega, jer očekujemo oko 100.000 ljudi, može svašta izroditi – kaže Komšić dodajući da su najvišim institucijama dali dovoljno vremena da se pronađe rješenje, ali da volje za tim ipak nema.

Iz Stožera također poručuju kako sada pregovaraju da se ćirilica u potpunosti izuzme.

– Tražit ćemo kompletno izuzeće, da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta u državi, da se ne izuzima nikakva ulica ni ništa drugo, da cijeli grad bude jedna Ovčara. Tražimo moratorij na ćirilicu ili izuzimanje cijeloga grada – uporan je predsjednik Stožera Tomislav Josić, ne odstupajući ni pedlja od “zahtjeva većine Vukovaraca”.

>> Josipović predložio dijalog o uvođenju ćirilice u Vukovaru

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Karika Tura:

    Pa ako Švicarci mogu zabraniti gradnju minareta i nošenje burki, što ne bi Hrvatska ćirilicu u Vukovaru . Sve se može samo je hrvatski političar neodgovorno staro komunističko podmuklo smeće koje će po starom dobrom komunistićkom običaju prebaciti odgovornost na ... prikaži još! nekog drugog, od kada imamo državu svu odgovornost prebacuju na EU.

  • drugPlenky:

    Na sljedećim izborima, ako Bog da prijevremenim, kukuriku ne prelazi prag. Bit će to novi praznik, konačno NE komunizmu

  • demokršćanin:

    ČEMU RAZOČARANOST ? Isti oni koji silom žele,a pozivajući se na Zakon,postavitii dvojezičnost natpisa u GRADU HEROJA I PATNJE ne žele niti čuti a kamoli primiti predstavnike većinskog hrvatskog naroda kao da oni ne bi trebali biti u službi svih ... prikaži još! onih koji su im omogućili mjesta na kojima se sada nalaze. Žalosna naša demokracija.