Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGIMA ĆE BITI DRAGO!

Stiže važna promjena za Hrvate kad je riječ o građevinskim dozvolama

Slavonski Brod: Uvezani i arhivirani sudski spisi složeni na polici
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
11.04.2022.
u 10:54

U tijeku je skeniranje 2 milijuna dozvola, tj. oko 6 milijuna A4 stranica na području RH izdanih od 1968. do 2015.

Stiže velika promjena kad je riječ o građevinskim dozvolama. Hrvatska će uskoro u digitalnoj formi imati pohranjene sve izdane dozvole o gradnji i to zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u suradnji s brojnim tijelima javne vlasti te europskom novcu.

Spomenuti projekt imena eArhiv “Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH” vrijedan je više od 23,8 milijuna kuna, a  financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a realizira kroz projekt “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli” ukupne vrijednosti 131 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz EU. Zahvaljujući tom projektu u povijest odlazi razdoblje izdavanja papirnatih građevinskih dozvola od 1968. do 2015., ali i one same, piše Poslovni dnevnik.

Te dozvole trenutačno se nalaze po arhivima i u mnogim slučajevima proces pronalaska nije nimalo jednostavan, a očekuje se da bi preokret mogla značiti upravo kompletna digitalna transformacija dozvola o gradnji.

Ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju Danijel Meštrić podsjeća da su sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od uspostave modula eDozvola 2015. do danas, već pohranjene u digitalnoj formi, što je više od  3,2 milijuna eDokumenata

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U tijeku je skeniranje dva milijuna dozvola, tj. oko šest milijuna A4 stranica na području RH izdanih od 1968. do 2015. Očekuje se kako bi to moglo biti završeno do kraja 2022. godine, nakon čega slijedi  cjelokupna digitalizacija akata o gradnji kroz modul eArhiva, piše Poslovni dnevnik.

Građanima će ti podaci biti dostupni na GEO portalu ISPU-a, a podaci će biti vidljivi na točnoj lokaciji građevine za koju je akt izdan. Digitalizacija akata pojednostavit će i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module ISPU-a. Sustav će moći koristiti svi – od stručne i znanstvene zajednice, investitora pa i građani.

VIDEO: Finska se sprema za povijesno pristupanje NATO-u: "Svijet se mijenja"

Komentara 37

Avatar SileZla
SileZla
12:44 11.04.2022.

Kad će se ovo ministarstvo uhvatiti u koštac s ozbiljnim problemima, npr. novom divljom gradnjom?

Avatar southman
southman
14:55 11.04.2022.

Nema veceg uhljeba od djelatnika u ŽUpanijskim urbanističkim uredima. Kakva je to banda majko mila.

SP
Spezzi
14:11 11.04.2022.

Trenutno se za priključak struje u pojedinim dijelovima Hrvatske čeka preko 2 godine, ako imate poguranac. Ako nemate onda i duže. A formalno-pravno ne smijete posuditi struju od susjeda. Jedino onda na žgance da miješate mort i štemate beton.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije