Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže nova ponuda iz Amerike: Plenkovićev čovjek u Washingtonu

Nakon propalog posla s Izraelcima, Vlada ima spremno “B rješenje”. U kalkulacijama je opet i švedski gripen koji će dati povoljniju ponudu od prethodne, ali i rabljene avione dok ne stignu novi
15. travnja 2019. u 10:32 128 komentara 24539 prikaza
Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U hrvatskoj Vladi potiho i vrlo oprezno nastavljaju raditi na pronalasku tzv. B rješenja za nabavu eskadrile borbenih zrakoplova. Nakon šoka prije tri i pol mjeseca, kada je propao posao s Izraelcima, eskadrila već opjevanih F-16 Baraka, zbog protivljenja SAD-a, ostat će u Izraelu, a u HRZ-u i MORH-u nemaju vremena za razočaranost.

Vojska 1,7% BDP-a Hrvatska za obranu troši više od Njemačke, Italije, Mađarske, Španjolske...

MiG-ovi 21 na kojima još lete naši borbeni piloti u stanju su koje ne jamči dulju operativnu uporabu i održavanje NATO sposobnosti vlastitog zračnog nadzora neba.

Osoba od povjerenja

Na prošlotjednoj velikoj vojnoj izložbi, ASDA-i u Splitu u vojnim krugovima pročulo se da u SAD odlazi visoki hrvatski predstavnik kako bi mu Amerikanci prezentirali novu ponudu. I doista, doslovce s ASDA-e u Washington je otputovao viceadmiral Robert Hranj, koji odlazi vidjeti “ima li tu zaista neke realne i priuštive ponude za HRZ”, kažu u kuloarima. Amerikanci se ovdje drže roka koji su sami zadali kada su Hrvatima obećali “dajte nam četiri mjeseca pa ćemo za vas pripremiti novu ponudu”. Izbor Hranja kao osobe koja nastavlja posao na nabavi eskadrile jest zanimljiv, ali i logičan. Hranj i jest jedan od najperspektivnijih časnika HV-a.

Robert Hranj | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Viceadmiral Robert Hranj

Nakon Domovinskog rata koji je proveo u HRM-u, karijera je tog 56-godišnjeg Varaždinca dalje vodila u vojnu diplomaciju, 1994. prvi je naš vojni izaslanik u SAD-u, gdje će kasnije završiti i mornaričku ratnu školu. Po povratku u RH preuzima službu koja će RH odvesti u NATO, a postaje i zapovjednik HRM-a. Hranju je dano isplanirati i zapovijedati najsloženijom vojnom vježbom HV-a nakon rata “Velebitom 18 – združena snaga”. Sada je na funkciji direktora Glavnog stožera, a očito da je osoba od povjerenja i ministra Damira Krstičevića i premijera Andreja Plenkovića.

F-16 Barak ANALIZA Nakon fijaska sa F-16 Vlada mora do kraja godine izabrati nove avione

Pitanje je, međutim, što nam to Hranj može donijeti iz SAD-a? Ponudu eskadrile novih F-16 blok 70/72, koja, znamo stoji oko 1,5 mlrd. dolara plus ostali troškovi. Kada bi i izabrali ovu ponudu, za koju RH i nema novca, morali bismo stati u red jer Emirati su prvi naručili 24 komada, Slovačka 16 i Bugarska 8+8, a nova tvornica u SAD-u još ih i nije počela proizvoditi. Prema najoptimističnijim procjenama, RH bi na početak isporuke tih zrakoplova trebala čekati 5 ili 6 godina. To znači da bi u međuvremenu trebalo “premostiti” to razdoblje s nekoliko rabljenih zrakoplova. Hrvati su SAD-u kazali da žele rabljene F-16 blok 50/52, jer su oni najbliži konfiguraciji neprežaljenih Baraka, a takve ima, primjerice, Nacionalna garda Minnesote. No Amerikanci uopće ne prodaju svoje rabljene F-16, čak im produljuju vijek, svih oko 450 komada trebaju jer kasni isporuka F-35. Ponuda rabljenih F-16 blok 30 iz Grčke prvobitno je odbijena, premda je stajala manje od 200 mil. dolara, jer bi na (dugotrajnu) modernizaciju otišlo još barem pola milijarde dolara.

Bez obrazloženja

U kalkulacijama je i švedski JAS Gripen, koji bi sada, s obzirom na okolnosti, čak mogao postati i zanimljiviji nego prije. Zašto? Zato što su Šveđani iz SAAB-a uporni ponuditelji Gripena u RH već 12 godina i o njihovu se zrakoplovu zna sve.

Robert Krznarić, švedski časnik hrvatskog podrijetla zapovjednik je jedne eskadrile Gripena | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list Robert Krznarić, švedski časnik hrvatskog podrijetla zapovjednik je jedne eskadrile Gripena

Njihova je ponuda, istina, bila iznenađujuće skupa, oko milijardu dolara pa, premda je ovdje riječ o novim zrakoplovima, ponuda je odbijena. Uz to, Gripena u raznim krugovima u RH prate i neke “popratne” priče, ali moguće i predrasude vezane uz problematičnost švedske neutralnosti s održavanjem i naoružavanjem zrakoplova u uvjetima rata pa je i to uništavalo njihove šanse. Da se tu nije puno promijenilo, vidjelo se i u Splitu, kada je otkazivanje naleta JAS-39 Gripena iz Mađarske protumačeno s podsmijehom da nije stigao “zbog jake kiše”.

Zajedničko letenje Američki veleposlanik: Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione

Šveđani zainteresirani

Pokazalo se, međutim, da je zrakoplov otkazao organizator u Splitu, kao i nastup Krila Oluje, zbog smanjene vidljivosti. Ako su “prepristojni” Šveđani shvatili lekcije iz prošlosti, neće čekati da Vlada RH obznani tip novog natječaja, nego će uskočiti s rješenjima koja će biti prihvatljiva i zbog pomanjkanja vremena.

Već se nakon sastanka SAAB-ovaca i Plenkovića u Münchenu moglo shvatiti da će Šveđani dati povoljniju ponudu od prethodne, no pretpostavlja se da oni mogu ponuditi i premošćivanje problema HRZ-a s ponudom nekoliko rabljenih JAS-39 Gripena C/D, starih 5 do 6 godina, na kojima bi HRZ radio ili dok ne stignu novi, ili bi se moglo razgovarati čak i oko neke “kombinacije” nabave novih i starih. Koliko se može čuti, Šveđani jesu za ozbiljan dogovor s Hrvatskom, no ne bi željeli da ih se opet zavlači, tek kao alibi za stvaranje kvazikonkurencije ponudi koja je politički već unaprijed dogovorena.

VIDEO Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Piloti su već odabrani. Na obuku moraju do kraja 2019.

Mnogo već odrađenoga u propalom natječaju može se sada prenijeti na novi pokušaj koji će Hrvatska organizirati radi “pokušaja B”. Hrvatska je javnost već “provarila” da nam je eskadrila neophodna, a bila je pripremljena, da to stoji 500 milijuna američkih dolara, uz kredit na 10 godina. Javnosti je sada jasno da će slična ponuda biti samo skuplja.
No prije ponuda najvažniji je faktor vrijeme jer MiG-ovi su na kraju vijeka. Kako će to biti zrakoplov zapadne tehnologije, već ove godine treba poslati nekolicinu pilota HRZ-a na obuku koja traje minimalno osam mjeseci. Piloti su već odabrani, jer su trebali u Izrael ovog ljeta. Dakle, trebaju krenuti na obuku do kraja 2019., možda i prije no što RH odabere tip zrakoplova, piloti će se poslije lako prilagoditi konačnom izboru.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Kupnja Gripena bi bila nacionalna izdaja. Nitko ne kupuje borbene avione od države koja je oduvijek bila nesklona hrvatskoj politici. Pogotovo što ti avioni nisu ni provjereni u borbi a imaju ih 4 zemlje na svijetu. S razlogom samo 4.

 • Avatar lopovskiadzovac
  lopovskiadzovac:

  Kupite rabljeni f-16 ili f-18, novi f-16 ili f-35 od amera , švedsko govno ne kupujte , u slučaju rata opet bi nam embargo uveli na naoružanje.Švedska je jedina bila protiv naše nezavisnosti u Europi i nemojte davati našuu lovu ... prikaži još!u da zarade na nama.U slučaju rata nebi dobili nikakvu dodatnu opremu od njih za avione. Njihov švedski premijer Carl Bildt je dobio zabranu ulaska u Hrvatsku od Tuđmana zato šta je htio veliku srbiju.

 • toro71:

  Prestanite sa Gripenom, šrot od aviona!!!