Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američki veleposlanik: Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione

Piloti Eskadrile borbenih aviona u subotu su imali zajedničko letenje s pilotima višenamjenskih borbenih aviona F-16 Nacionalne garde Minnesota
06. travnja 2019. u 16:46 107 komentara 10862 prikaza
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/4

U sklopu posjeta pripadnika 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti Eskadrile borbenih aviona u subotu su imali zajedničko letenje s pilotima višenamjenskih borbenih aviona F-16 Nacionalne garde Minnesota, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu Zajedničke aktivnosti Američki avioni F-16 prvi put na Plesu

Pilote su uoči leta posjetili potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst te vojni izaslanik SAD-u u RH Robert Mathers.

Video - Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Ministar Krstičević rekao je kako se radi o povijesnom događaju koji je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva između Hrvatske i SAD-a. Prisjetio se svog prošlogodišnjeg posjeta Nacionalnoj gardi Minnesota i leta u američkom zrakoplovu F-16 te poručio: "Drago mi je da ste se odazvali mom pozivu i nadam se da ćete i vi uživati u ljepotama Hrvatske iz zraka".

Veleposlanik Kohorst je izrazio zadovoljstvo posjetom Nacionalne garde Minnesote Republici Hrvatskoj. "Hvala vam na pozivu i dobroj suradnji. Napravit ćemo sve da i vi dobijete borbene avione", rekao je veleposlanik poželjevši pilotima siguran let.

F-16 Barak ANALIZA Nakon fijaska sa F-16 Vlada mora do kraja godine izabrati nove avione

Zajedničke letove MiG-ova i američkih zrakoplova F-16 u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu su pratili i kadeti budući piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" koji su imali priliku i razgledati američke zrakoplove.

Hrvatski i američki piloti uvježbavaju presretanje i razne formacije

Piloti Eskadrile borbenih aviona su s dva MiG-a 21 i piloti 148. Fighter Wing-a su s dva zrakoplova F-16 na prvom zajedničkom letu uvježbavali taktičko presretanje i temeljne manevre zračne obrane iznad Slavonije, dok su se tijekom drugog leta kroz razne formacije upoznavali s ljepotama Hrvatske, letjevši iznad Kvarnera, Zadra, Like i Plitvičkih jezera.

Krila Oluje Gosti Frecce Tricolori VIDEO Puhalo jako jugo: Pogledajte nove letačke akrobacije Krila Oluje

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote borave u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 5. do 8. travnja, u sklopu bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te u sklopu partnerstva Hrvatske i Savezne Države Minnesote. a na poziv potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
 • Avatar Graničari Stari
  Graničari Stari:

  Razočaran sam i ljut na Amerikance zbog Baraka. Tako se ne ponašaju saveznici. Dobro su nas "zeznuli"...

 • gemist:

  Ćitam da je sad cijena novih LM F-35A ispod 90 milijuna USD,koliko ih budemo onda skršili u Muljaniku 7-8,više?Ionak je tam vojni aerodrom,već ih je pola sletjelo :(

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Buduci Hrvatski zrakoplovi, ovo je samo uvod!!!