Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviše u EU

Stanovi jeftiniji 9,7%: 'Cijene su počele padati tek kada je HNB postrožio regulativu'

Sopnica Jelkovec stanovi
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
11.07.2014.
u 12:43

Pad cijena nekretnina ubrzao se tek nakon što je središnja banka postrožila regulativu

Hrvatska je i ove godine europski rekorder po padu cijena nekretnina. Eurostat navodi da su u prvom ovogodišnjem kvartalu cijene nekretnina pale 9,7 posto u odnosu na prošlu godinu, koja je također bila obilježena velikim korekcijama. Slijede nas Slovenci sa stopom pada od 6,6 posto te Cipar.

Gledajući prosjek EU 28, na europskoj se razini može govoriti o oporavku tržišta nekretnina, koje uvijek prati i stanje ukupne ekonomije. Analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek komentira da zbivanja u Hrvatskoj nisu neočekivana s obzirom na situaciju u zemlji i to da cijene nekretnina dulje vrijeme nisu pratile pad BDP-a, kao što je to bio slučaj u drugim državama.

Ništa od najma

– Na kraju prvog tromjesečja ove godine cijene su u Hrvatskoj bile samo 32 posto niže u odnosu na rekordne razine koje su bile u posljednjem kvartalu 2008. godine. Kod nas se nije ništa značajnije događalo s cijenama nekretnina sve do kraja 2012. i 2013. godine, kada je počeo znatniji pad – kaže Vizek. Prilagodba tržišta bila je odgođena i zbog toga što se bilance banaka nisu čistile od loših kredita.

– Tek nakon što je HNB postrožio regulativu, pad cijena nekretnina se ubrzao. Pad je ohrabrujući znak da se tržište malo pomalo čisti i da se približavamo svjetlu na kraju tunela – komentira Vizek. Nedavno je ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kazala da se iz razdoblja nekretninskog buma još vuče između tri i četiri tisuće neprodanih stanova. Dobra je vijest da njihov broj nije 15-20 tisuća, kako se špekuliralo, ali ima li se na umu da se trenutačno u zemlji proda oko dvije tisuće novih stanova, ni 3-4 tisuće nije zanemariv broj.  U Ministarstvu su pokušavali te nekretnine ponuditi u najam, no nisu s bankama dogovorili model koji bi bio prihvatljiv i za državu i za bankare.

Od 2015. kvadrati skuplji

U agencijama za promet nekretnina nisu očekivali gotovo desetpostotni pad cijena u prvom kvartalu – odnosno oko tri posto u odnosu na zadnje tromjesečje iz 2013., jer su njihovi podaci, koji se temelje na traženim cijenama stanova, upućivali na stabilizaciju tržišta u drugom dijelu godine. Jedno su želje, a drugo realno stanje. U agenciji Rivalitas, koja prodaje nekretnine u Zagrebu, kažu da za prodaju stana trebaju jedan do dva mjeseca ako je cijena realno postavljena. Najlakše se i dalje prodaju stanovi do 50-ak kvadrata, uglavnom se kupuju na kredit, a cijene rabljenih stanova kreću se od 1000 do 1100 eura po kvadratu u istočnijim i rubnim zapadnim dijelovima grada (Ravnice, Borongaj, Malešnica, Prečko), dok se stariji stanovi na Jarunu, primjerice, prodaju od 1350 do 1600 eura po kvadratu.

Na kretanje cijena u nastavku godine utjecat će i promjena u oporezivanju građevinskog zemljišta, zbog koje bi cijene stanova mogle poskupjeti oko 3%. Od početka iduće godine novi stan u Zagrebu od 70 kvadrata mogao bi poskupjeti za oko 36.000 kuna, na oko 800 tisuća kuna, zbog obračuna PDV-a i na zemljište. Maruška Vizek ne vjeruje da će, upravo zbog visokih cijena i slabe kupovne moći građana, građevinari uspjeti prebaciti sav PDV na kupce.

>>U Hrvatskoj najveći pad cijena nekretnina za stanovanje u EU!

>>Razrez poreza i 50% veći od tržišnih cijena nekretnina

Komentara 17

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:07 11.07.2014.

Kvadrat stana u Budimpešti po Eurostatu je 800 Eura .Banke u HR su napravile strašan posao ..opustošile džepove građanima u zadnjih 15 godina

Avatar tituš
tituš
13:21 11.07.2014.

Realno cijena kvadrata boljeg stana ne bi trebala prelaziti tisuću EUR! Sve više od toga je super profit koji se prelijeva po korupcionaškim džepovima i ekstra zaradi građevinara.

TR
Trnjanec
13:43 11.07.2014.

Ovo ispod je istina, kvadrat u strogom centru Pešte nađe se za 800 eura, u zgradi s renoviranom fasadom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije