Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beograd - zagreb

Srpske Večernje novosti : Hladni mir Srba i Hrvata

'16.11.2012., Zagreb - Obracanje generala Gotovine i Markaca okupljenim gradjanima na Trgu bana Jelacica koji su u velikom broju stigli kako bi proslavili oslobadjajucu hasku presudu. Ante Gotovina, A
'Borna Filic/PIXSELL'
13.01.2013.
u 22:21

Novosti tvrde kako je je srpski premijer Ivica Dačić poslao Hrvatskoj signal da bi dvije države trebale krenuti od početka u poboljšanju odnosa, ali iz Zagreba nije stigao konkretan odgovor

Do zahlađenja na relaciji Beograd - Zagreb došlo je nakon izbora u Srbiji, a stvari su se pogoršale nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Haagu, pišu beogradske Večernje novosti u članku naslovljenom \"Hladni mir Srba i Hrvata\" u kojemu analizira uzroke i stanje hladnih odnosa dvije susjedne države. Novosti tvrde kako je je srpski premijer Ivica Dačić poslao Hrvatskoj signal da bi dvije države trebale krenuti od početka u poboljšanju odnosa, ali iz Zagreba nije stigao konkretan odgovor već tek učtiv signal kako su \"spremni na susret dvojice premijera u dogledno vrijeme\".

-  I ja bih volio da su ti odnosi dobri. Ali za to mora postojati strogi reciprocitet - koliko daš, toliko dobiješ. Srbija je Hrvatskoj širom otvorila vrata svog tržišta, a s njihove strane toga nema. Potreban je obostrani interes, a umjesto toga a hrvatske strane imamo uvjetovanja, traže da se mi njima prilagođavamo i da odnosi budu kakvi njima odgovaraju - kaže Vasilije Krestić, povjesničar i ekspert za srpsko-hrvatske odnose, kako ga predstavljaju Novosti.

Srbi u Hrvatskoj se nadaju poboljšanju odnosa jer u toem vide mogućnost rješavanja \"nagomilanih problema\", a saborski zastupnik Milorad Pupovac drži kako je sastanak srpskog i hrvatskog premijera neophodan \"kako zbog bilateralnih odnosa, tako i radi europske i regionalne perspektive obje države.

- U bilateralnim odnosima postoje četiri grupe pitanja koja traže kontinuiran rad: povratak izbjeglih i prava manjina, pitanje nestalih i kulturnog blaga, problem granice i pitanje tužbi pred Međunarodnim sudom pravde. Ove teme zahtjevaju ozbiljan pristup i susret na najvišoj razini, a najbolje premijera - kaže Pupovac dodajući kako je potrebna suradnja Hvatskoj zbog ratifikacije ulaska u EU, a Srbiji zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Srpski diplomat Ognjen Pribićević ocenjuje da će \"odnosi dviju država biti u fazi hladnog mira još najmanje desetljeće ili dva\".

- Suština je da ti odnosi godinama prolaze kroz faze toplo-hladno, pa će i u perspektivi biti uspona i padova. Ni Beograd ni Zagreb nisu zaintersirani za razvijanje ekonomske, gospodrske i kulturne suradnje, pa je i to jedan od razloga što će otopljavanje ići teško - kaže Pribičević.

Ključne riječi

Komentara 10

DO
domoljubxy
18:10 14.01.2013.

Srbija više treba Hrvatsku nego obrnuto.Jasno im treba kazati da od tužbe nećemo da odustanemo,moraju da plate sve gradove i sela koje su spalili.Moraju da odgovaraju za sve žrtve koje su poklali.Moraju da vrate teritorij adu bez ikakvoga pregovaranja,tek onda odnosi obaju država bi mogli da budu topliji nikako drugaćije.

OB
-obrisani-
07:05 14.01.2013.

Pa sa obzirom na Nikoliceve (kabinet) ruzne i uvrijedljive izjave o kleptomaniji i slicno,....nevjerujem da ce to nesto biti bolje. U svakom slucaju dok je On tamo. Kuzimo mi Nikolicevu potrebu da se pokaze i dokaze da je ziv, jer je srpska vanjska politik zamrla od kad je on predsjednik.

Avatar cro1com
cro1com
10:32 14.01.2013.

Srbija je napal Hrvatsku tu nema dileme nije je napala albanija Austrija Bosna Slovenija Srbija i Crna Gora su cinili zlodjela po Hrvatskoj nikad vise netreba bitibu istom savezu sa tima inace pljujemo po grobovima zrtava domovinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije