Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeremić o Kosovu

Srbija se protivi jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova

vuk jeremić
AFP/Pixsell
08.08.2010.
u 18:31

Ako se to dogodi s Kosovom sutra će se moći dogoditi bilo gdje u svijetu - rekao je Jeremić dodajući kako je do sada svaka zemlja dobila neovisnost prema povelji UN uz suglasnost matične države.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u intervjuu za CNN kako se srpske vlasti u rješavanju problema statusa Kosova protive samo jednostranom proglašenju neovisnosti, javlja beogradski Blic.

- Jedino čemu mi kažemo "ne" je jednostrano proglašenje otcijepljenja - rekao je Jeremić za CNN podsjetivši da "dvije trećine svijeta" ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu te da je status Kosova pitanje koje unosi podjele, a jedini način prevladavanja neslaganja je pronalaženje zajedničkog rješenja.

- To je pitanje koje dijeli Vijeće sigurnosti UN-a, članice UN-a, države EU-a, zemlje članice NATO-a i jedini način je donijeti zajedničko rješenje - pojasnio je šef srbijanske diplomacije.

Jeremić je ponovio kako je vlada Srbije posvećena pronalaženju rješenja za status Kosova mirnim sredstvima i u borbi za svoje stavove koristi isključivo diplomatska, politička i legalna sredstva, te je ukazao kako je razlog zašto ne treba priznati jednoglasno proglašenu neovisnost Kosova to što bi to bio presedan u dosadašnjoj povijesti UN-a.

- To bi bilo prvi put da je u povijesti UN-a jedan otcijepljeni teritorij dobio državnost bez pristanka matične države. Ako se to dogodi s Kosovom sutra će se moći dogoditi bilo gdje u svijetu - rekao je Jeremić dodajući kako je do sada svaka zemlja dobila neovisnost prema povelji UN uz suglasnost matične države.

- Mi se borimo ne samo za naše ustavno pravo već i da spriječimo da se taj presedan dogodi - zaključio je Vuk Jeremić.

Ključne riječi

Komentara 42

IN
intersingi
07:09 20.09.2010.

Toliko mrznje prema svemu sta sadrzi rec srpsko u ovim komentarima.....Cak i u dnevnom avazu manje pljuju po srbiji...

FE
Felicijen
19:04 08.08.2010.

Ovaj Vuk (kod njjih su na sceni stalno nekakvi vukovi a u stvarnosti su vučići) kad veli da \"dvije trećine svijeta nije priznalo Kosovo\" je kao iz onog vica kad sudac veli provalniku da ga je pet svjedoka vidjelo kako je provalio, a on odgovara da može dovesti barem stotinu svjedoka koji ga nisu vidjeli....

KU
kukuriku
00:52 09.08.2010.

postoji slicnost izmedju Georga W.Busha i Jeremicá,...oba tvrde- \"da oni samo rade svoj posao !! \" ...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije