Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska protiv

Srbi uvjereni da će Jeremić postati šef Skupštine UN-a

\'Serbia\'s Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists\' questions during a news conference at the Cernin\'s Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008. (AP Photo/
Pixsell
06.06.2012.
u 17:00

U odnosima s Hrvatskom Jeremić već ima cijelu knjigu izjava koje su izazvale međunarodne incidente

Vuk Jeremić, nekadašnji učenik profesora psihologije Borisa Tadića u Prvoj beogradskoj gimnaziji, u petak bi mogao postati predsjedavajući Opće skupštine UN-a, u borbi s veleposlanikom Litve Daliusom Čekuolisom. Beogradski mediji pišu da 37-godišnji ministar vanjskih poslova vjeruje da ima većinu u Općoj skupštini. Predsjedavajući na tom položaju ostaje godinu dana, a može sam predlagati neke međunarodne akcije kao što su mirovne misije. Već se godinama predsjedavajući bira tako što se zemlje neke regije, koje su na redu, dogovore o kandidatu pa glasovanja nema – skupština samo potvrdi kandidata.

Knjiga spornih izjava

Činilo se da će tako biti i sada jer se davno kandidirao litavski kandidat, međutim, početkom godine Jeremić je objavio da kreće u utrku za tu poziciju, za koju ima sve pretpostavke.

– Jeremić je u kandidaturu uložio puno truda i kerozina, pitanje je je li uspio prikupiti dovoljno glasova. Uza sve, situacija se u regiji komplicira, imajući na umu sve incidente i polemike vezane za Jeremića. Doveo je do toga da se zemlje u regiji svrstavaju za i protiv njega – kaže vanjskopolitički komentator beogradske Politike Boško Jakšić.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova RH, najavila je još prije nekoliko mjeseci da će Hrvatska glasovati za kandidata iz Litve, a pri tom stavu hrvatska je diplomacija i ostala. U odnosima s Hrvatskom Jeremić već ima cijelu knjigu izjava koje su izazvale međunarodne incidente. - Kome je Jadranka Kosor prijatelj, ne trebaju mu neprijatelji - rekao je kad je Kosor kao premijerka posjetila Kosovo, a zloupotrijebio je za vlastite svrhe, koje se mogu tumačiti i kao velikosrpske, i ispriku Ive Josipovića u BiH.

East River pa Beograd

Kao šef diplomacije izjavio je da srpski turisti nisu sigurni u Hrvatskoj, da i ne idu tamo gdje ih ne žele, a istovremeno je njegova supruga ljetovala u Opatiji. U Srbiji se nagađalo da bi ga Tadić rado vidio na mjestu premijera, radije nego Dragana Đilasa. Međutim, Tadić je izgubio predsjedničke izbore i sam se laća premijerskog mjesta, pa je to otpalo. Međutim, kako bi, sudeći po najavama, Tadić uz premijersko za sebe sačuvao i mjesto ministra vanjskih poslova, moguće je da se računa da bi se Jeremić, kad odradi godinu dana na East Riveru, mogao vratiti na mjesto šefa diplomacije u Beograd i da bi tada mogao proći.

Komentara 214

IS
Iskra1
19:14 06.06.2012.

Srpski lobi radi - a zar UN skup je glup?

TU
turopolje
19:41 06.06.2012.

A da mi predlozimo Spongebob-a spuzvu ??? Mislim da bi bio kompetetniji sto se medjunarodnih prava tice??!!

OB
-obrisani-
14:56 07.06.2012.

Za regiju je sigurno dobro da neko od "naših" politicara postane šef Skupštine UN-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije