Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI DOGAĐAJ Predsjednik HBK posjetio Jasenovac

Srakić u Jasenovcu: Ovo je mjesto ljaga za hrvatski narod

03.04.2009.
u 19:29

Povijesni događaj bez presedana zbio se danas na području nekadašnjega jasenovačkog logora: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i srijemski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Srakić posjetio je Spomen-područje Jasenovac. S njim su bili i požeski biskup msgr. Antun Škvorčević, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić.

Paradigma zločina
– Suglasan sam da je to povijesni događaj. Ja nisam trebao dobiti dopuštenje od Svete Stolice niti od jednog biskupa, nego samo suglasnost mjesnog biskupa da to učinim – rekao je nadbiskup Srakić. On je bez dlake na jeziku osudio zločine počinjene u Jasenovcu.

– Neka je jedan nevin čovjek stradao ovdje samo zato što je bio druge vjere, nacije ili što je zastupao drugu ideologiju, to je previše, pogotovo kad je riječ o mjestu kao što je Jasenovac, za koje možemo kazati da je paradigma zločina.

Usred Europe događalo se nešto na što nitko nije reagirao kao kardinal Stepinac rekavši da je to ljaga za hrvatski narod, i to je točno – kazao je msgr. Srakić. Povod za dolazak bio je “žalosni petak”, kako je rekao, da zajedno s četvoricom biskupa dođe na “ovo mjesto boli, tuge i zločina i da odamo poštovanje, svoj pijetet”.

– Neki su pitali zašto Crkve nema u Jasenovcu. To nije točno, jer prije nekoliko godina domaći biskup Škvorčević posjetio je Jasenovac i u crkvi vodio pokorničku procesiju. Nama je svima stalo da istina o Jasenovcu dođe na vidjelo. Ne ona istina koja će se prilagođavati nama, nego ona koju ćemo mi poštovati. I ovakvi pokornički susreti tome će pridonijeti – poručio je.

Ne mogu krivi biti svi
O sudjelovanju članova Crkve u jasenovačkim zločinima rekao je da “ako su neki koji su bili članovi nekog reda i tu sudjelovali, ne radi se o Crkvi”.
– Ne može se zbog toga svaliti krivnja na cijeli stalež ili cijeli narod, pogotovo što se Crkva u to vrijeme izlagala progonima, npr. zbog spašavanja Židova, poput poglavarice sestara Svetoga križa koja je nedavno postala pravednicom među narodima – rekao je Srakić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije