Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz 6 jama i špilja izvukli čak 25 kubika otpada, pomagali im youtuberi i blogeri

Lidl, HGSS i inicijativa Čisto podzemlje nastavljaju s projektom očuvanja voda
14. rujna 2020. u 14:53 3 komentara 246 prikaza
Lidl, HGSS i Cisto podzemlje nastavljaju s projektom očuvanja voda
Foto: Tihana Belin
Pogledajte galeriju 1/4

Akcijom čišćenja Mikića jame u Karlovačkoj županiji, Lidl Hrvatska nastavlja s uspješnim projektom zaštite hrvatskog krškog podzemlja u suradnji s HGSS-om i inicijativom Čisto podzemlje. Ukupno je od početka projekta očišćeno 6 lokacija, iz kojih je izvađeno više od 25 kubika otpada. Mikića jama se nalazi na području Orijevca u blizini Perjasice i duboka je 28 metara, a u njoj su se nalazile velike količine komunalnog otpada poput plastične ambalaže, kanistera, boca, limenki, odjeće te drugog sitnog i krupnog kućanskog otpada. T

Gastro Zagreb Jesen na našem stolu Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

ijekom 80-ih godina istraživanja su zbog otpada prekinuta već u ulaznom dijelu, no nove generacije speleologa nastavile su istraživanje i otkrile stotine metara podzemnih kanala. Čišćenju ove hidrološki važne jame pridružili su se i predstavnici Lidla Hrvatska, pročelnik HGSS-a Josip Granić te poznati blogeri i youtuberi, a sve kako bi zajednički podigli svijest o ovoj važnoj temi. Hrabri i radišni članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje, uz pomoć Lidla Hrvatska i HGSS-a, obavili su još jednu akciju čišćenja podzemlja – ovoga puta u Mikića jami, koja se nalazi na području Karlovačke županije.

Lidl, HGSS i Cisto podzemlje nastavljaju s projektom očuvanja voda | Autor : Tihana Belin Foto: Tihana Belin

Iz ove je jame izvađeno oko 5 kubika otpada, a ovoj hvalevrijednoj akciji priključila su se i brojna poznata lica. Oni su prvo sudjelovali u kratkoj obuci koju je vodio Ruđer Novak, član HGSS-a i pokretač inicijative Čisto podzemlje, a potom i prionuli na čišćenje ove jame bogate podzemnim kanalima.

„Jako smo zadovoljni da smo spasili još jednu jamu od onečišćenja. Na ovom području, oko Perjasice, ima puno manjih potoka, izvora i ponora, a u blizini je i rijeka Korana pa se nadamo da smo barem malo doprinijeli očuvanju čistoće podzemnih voda. Čini se da Mikića jama nije aktivan deponij otpada jer u njoj nije bilo puno svježe bačenog materijala…mislim da smo ju trajno očistili! Ova suradnja s Lidlom nama je odlična jer smo u specifičnoj korona 2020. godini već do sada udvostručili količinu očišćenog otpada, a puno toga još planiramo!“, izjavio je ovom prilikom Ruđer Novak.

bogati i slavni Jadran im je hit destinacija! Imaju milijune, a odmor najradije provode na našem moru

U dosadašnjem dijelu projekta pod sloganom „Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti“, provedeno je 7 akcija čišćenja na ukupno 6 lokacija: Mikića jama u Karlovačkoj županiji, Pazinska jama u kanjonu Pazinčice, dva izvora na području Zagorske mrežnice, Kukor špilja u okolici Makarske, te jama u Cetinskom kraju. Unutar toga, očišćena su 2 izvora rijeke Zagorske Mrežnice te je provedena akcija čišćenja hidrološki vrlo važnog ponora Pazinčice. HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ovom akcijom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70 % hrvatskih endemskih životinja.

Lidl, HGSS i Cisto podzemlje nastavljaju s projektom očuvanja voda | Autor : Tihana Belin Foto: Tihana Belin

Podsjećamo, Lidl Hrvatska je inicijativi u ožujku 2020. donirao 200.000,00 kuna u sklopu partnerstva Lidlovog brenda Okusi zavičaja i Hrvatske gorske službe spašavanja. Ova sredstva speleolozima iz Čistog podzemlja predstavljaju vrijedan resurs u njihovim plemenitim naporima da očiste jame i špilje i na taj način svima nama osiguraju čistu pitku vodu. Lidl Hrvatska, HGSS i Čisto podzemlje koriste i ovu priliku da vas pozovu da prijavite onečišćene objekte i uključite se u akciju zaštite hrvatskog krša: https://cistopodzemlje.info/hr/novosti/doniramo-novceza-ciscenje-podzemlja/

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Talleyard:

  Jesu li pronašli i kosti žrtava koje su pobili titovi krvnici ?

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Lidl nastoji oprati savjest jer nam uvaljuje trećerazrednu robu .

 • samoborka:

  Pohvalno, bravo za sve uključene u projekt i također bravo za ljude koji drže do očuvanja okoliša (koliko god mogu) i odgajaju djecu u tom duhu!