Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesen na našem stolu

Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

Gastro Zagreb
Foto: TZGZ
1/5
11.09.2020.
u 11:05

S jeseni stižu i jesenska jela koje mnogi jedva čekaju, a turističku sliku Zagreba upotpunjavaju jelovnici inspirirani jesenjim okusima

Zagreb posjetiteljima tijekom cijele godine pruža nezaboravna iskustva, međutim, s promjenom boja lišća i padom temperature, Zagreb svojim posjetiteljima nudi još poslastica, i to doslovno, jer na stol stižu jesenske delicije. Zagrebačka kuhinja mješavina je raznih elementa i regija, od utjecaja Beča do zagorskih seljaka, baš kao i bogata zagrebačka povijest. Zagreb možete doživjeti u perivojima, starim ulicama u centru i kultnim ustanovama, ali pravi Zagreb doživjeti ćete samo u kombinaciji s tradicionalnom zagrebačkom kuhinjom.

Hrvatska metropola okružena je zelenim krajevima koji ju stoljećima hrane i cijelu godinu opskrbljuju kvalitetnim prirodnim namirnicama, od voća i povrća, preko sira i mesa, do odličnog vina. Najpoznatiji specijaliteti potječu iz ruralne okolice, ali i s jadranske obale koja je udaljena samo par sati vožnje od Zagreba, a snabdijeva ga raskošnom ponudom morskih plodova. Lokalne delicije iz svih krajeva Hrvatske svakodnevno pristižu u glavni grad i čine ga prvim gastronomskim izborom domaćih i stranih gostiju.

Atrakrivni crveni suncobrani na najpopularnijoj zagrebačkoj tržnici
Foto: Julien Duval

Putnicima je dobro poznato da su tržnice najbolja polazišna točka za upoznavanje nekog mjesta, a u Zagrebu su one sastavni dio kulture življenja jer odlazak na plac mnogima predstavlja neizostavni obiteljski ritual. Posjetite središnju gradsku tržnicu Dolac, kultno okupljalište kumica, gastronoma, mama, baka i svih ljudi u potrazi za svježim namirnicama i uživajte u štandovima prošaranim bojama jeseni ispod najpoznatijih suncobrana u Zagrebu.

Subotom i nedjeljom ujutro na Dolcu će vas oduševiti boje i mirisi, ali prije svega živost i pozitivna atmosfera. Zagrepčani se vole okupljati oko stola i pripremati jela za svoje bližnje, a pri procjeni kvalitete nekog jela ili namirnice, često ćete čuti poštapalicu „domaće je domaće“. Ta jednostavna krilatica savršeno dočarava kulinarsku filozofiju Zagrepčana i ljubav koju gaje prema lokalnoj tradiciji. Najbolje domaće namirnice pronaći ćete upravo na Dolcu, gdje vas u danima pred nama očekuju bundeve, jabuke, kruške, šljive, borovnice, kukuruz, kesteni, gljive i brojni drugi ukusni jesenski plodovi. Kesteni i kukuruz u pečenoj ili kuhanoj varijanti omiljene su poslastice za šetnju gradom pa ćete ih također pronaći kod uličnih prodavača u svakom kutku Zagreba, ali i u kreativnim kombinacijama jela u mnogobrojnim zagrebačkim restoranima.

Pečeni i kuhani kukuruz neizostavan je dio ljeta koji nas prati i u jesen
Foto: Davor Rostuhar

Što vas očekuje na zagrebačkim jelovnicima

Iako su Zagrepčani katkad nepopustljivo vjerni tradiciji i navikama, moderna vremena donose novitete i svjetske trendove, svakodnevno mijenjajući lokalnu gastronomsku scenu. To se najviše očituje u ponudi globalno sveprisutne brze hrane i otvaranju etničkih restorana, ali i u pojačanom interesu za vinsku kulturu, kreativne bistroe, organske namirnice i autorsku kuhinju. Ako pripadate skupini radoznalih gurmana i hedonista željnih novih okusa, ne propustite istražiti bogatu ponudu zagrebačkih restorana.

U većini nacionalnih restorana kao predjelo će vas dočekati plata probranih suhomesnatih proizvoda i sireva, kao i jedan od simbola zagrebačke kuhinje, sir i vrhnje. Od ta dva sastojka nastaje i najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske – štrukli, vučeno tijesto punjeno mješavinom svježeg sira, vrhnja i jaja. Brojni su načini njihove pripreme, a kuhani štrukli ili štrukli u juhi bit će odličan izbor za topli početak obroka. Lokalni restorani ponudit će vam i ukusne domaće juhe kao nezaobilazan dio obiteljskog objeda Zagrepčana pa tako možete birati između klasika poput bistre goveđe ili kokošje juhe s domaćim rezancima, ali i bogatije varijante pileće juhe zvane ajngemahtec, koja se radi s iznutricama, korjenastim povrćem, graškom i nezaobilaznim noklicama.

Tradicionalni ajngemahtec danas je jedno od omiljenih jela
Foto: CroChef, TZGZ

Na jelovnicima lokalnih restorana posebno mjesto pripada mesnim jelima uz mnogo krumpira, korjenastog povrća, kupusa i kruha koji su uvelike prisutni u tradicionalnim zagrebačkim jelima, pogotovo u jesensko-zimskom periodu. Mesoljupci će se u Zagrebu dobro provesti jer mogu birati između raznolike ponude domaćih recepata poput purice, guske ili patke s mlincima, pohane teleće šnicle punjene šunkom i sirom poznatije kao zagrebački odrezak, neodoljive kotlovine, svinjskih kotleta u moštu, goveđe ili svinjske pisanice i brojnih drugih nadaleko poznatih mesnih specijaliteta.

Standard tradicionalnog jelovnika za gablec čine i varijacije na temu gulaša i paprikaša zajedno sa špek-filekima, kao i povrtna variva uz koje se meso poslužuje kao prilog, često u obliku popularnih faširanaca, popečaka od mljevenog mesa. Za one koji pak preferiraju bezmesne opcije, zagrebačka kuhinja nudi bogatstvo domaćeg povrća u obliku sezonskih salata i čušpajza, među kojima se u jesenskom periodu posebno izdvajaju gusta variva od buče, ali i delikatese od gljiva, kojih nakon jesenjih kiša ne manjka u šumama oko grada. Na jelovnicima će velik izbor pronaći i svi ljubitelji mediteranske kuhinje, uz svakodnevnu svježu ribu iz Jadranskoga mora.

Domaća bučnica je hit listopada
Foto: CroChef, TZGZ

Sladokusce će pak u Zagrebu dočekati slatke muke jer slastičarstvo s bogatom tradicijom uspješno kombinira modu bečkih slastičarnica i kavana s orientalnim utjecajem. Tako će vam zagrebačke slastičarnice primjerice ponuditi skladan suživot Sacher torte, baklave i domaće kremšnite. Uz obiteljske slastičarnice s dugom poviješću, u Zagrebu je i sve više modernih slastičarskih butika koji oživljavaju tradicionalne hrvatske slastice ili pak idu ukorak sa svjetskim trendovima. Omiljeni desert su palačinke ili štrudle najčešće punjene jabukama, sirom ili višnjama, dok u jesenskom periodu posebno mjesto pripada lokalnoj bučnici, savijači punjenoj smjesom naribane buče, šećera i vrhnja. Legendarni štrukli neodoljivi su i u slatkom izdanju, zapečeni sa slatkim vrhnjem, a za kraj vam donosimo recept za njihovu slanu varijantu, tipično retro jesensko jelo koje možete sami spremiti u vašem domu i koje će vam donijeti dašak Zagreba gdje god se nalazili.

JUHA OD ŠTRUKLI

SASTOJCI ZA ŠTRUKLE:

  • brašno
  • 1 jaje
  • malo octa
  • voda
  • sol

NADJEV ZA ŠTRUKLE:

  • 1 svježi kravlji sir
  • 1 jaje
  • sol

SASTOJCI ZA JUHU:

  • 4 žlice ulja
  • 50 g luka
  • voda
  • mljevena crvena paprika
  • sol
  • domaće vrhnje

PRIPREMA:
Pomiješajte sastojke za štrukle, umijesite tijesto i razvucite ga na stolnjak. Nadjenite ga nadjevom od sira i jaja, uvijte i narežite po želji rubom tanjura.

Za juhu popržite malo luka, zalijte vodom, dodajte malo mljevene crvene paprika i soli. Kad zakuha, dodajte štrukle jedan po jedan i kuhajte ih oko 15 minuta. Na kraju kuhanja umiješajte domaće vrhnje.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije