Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Spasila kujicu sa štencima, iz grada Našica kažu - to je obveza svakog nalaznika

Dvorište Sonje Petrović od 3. srpnja bogatije je za pseću obitelj koju je pronašla na gradskom groblju i zbrinula ih umjesto Grada. Nakon puno dopisivanja odobrena joj je jednokratna novčanu pomoć, a za pse nitko ne pita
17. rujna 2018. u 20:13 3 komentara 1892 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/11

Našičanka Sonja Petrović s ulica grada spasila je desetke životinja, nikad nije razmišljala koliko to košta i koliko će joj trebati da im pronađe dobar dom. Uvijek su je vodili ljubav i empatija prema bićima koja si ne mogu sama pomoći.

Bilo je tako i 3. srpnja, kad je s groblja u svoj dom povela kujicu i pet tek okoćenih štenadi.

– Nisu imali tamo nikakve šanse da prežive – ispričala nam je kako je sve počelo. Kaže, nikada nije tražila bilo kakvu pomoć, no kako kod kuće ima šest pasa, neki od njih ostali su nakon što ih je spasila s ceste, odlučila je podsjetiti Grad da je njegova obveza zbrinjavanje napuštenih životinja. Kad je pse zbrinula, obavijestila je komunalnog redara te veterinara koji je član povjerenstva za zaštitu životinja. Grad nema sklonište, kaže, pa sklonište nije ni mogla obavijestiti (Grad nije imao ni ugovor sa skloništem, op. a.).

prijatelji životinja Za napuštanje životinje kazna 30.000 kuna, a za držanje psa bez mikročipa 6.000

– Gospodin Krešimir Kašuba, veterinar iz povjerenstva, obećao mi je da će pronaći rješenje kako bi pokrili troškove ako psi ostanu kod mene – prisjeća se prvih telefonskih razgovora s odgovornim osobama u Gradu. No, kako je vrijeme odmicalo, shvatila je da su to bila samo pusta obećanja. Na mailove joj nisu odgovarali, pse je trebalo hraniti, cijepiti, a bilo je i dodatnih veterinarskih troškova.

– Stalno su prebacivali odgovornost jedni na druge. A kad je Grad potpisao ugovor sa skloništem u Normancima, odmah su mi rekli da nema mjesta i da se još malo strpim. Ne bih ja ni dopustila da tako mali štenci idu u sklonište, samo sam tražila da mi pomognu – priča nam gospođa Sonja.

Zašto se oglušuju na obvezu koju imaju prema Zakonu o zaštiti životinja, zašto ne odgovaraju na mailove Sonje Petrović i kako će riješiti problem, odnosno umjesto sugrađanke koja je zbrinula napuštene životinje preuzeti svoju odgovornost, pitanja su na koja smo odgovore zatražili iz grada Našica.

Provođenje zakona Gradovi godinama nisu marili, a sad ih brinu troškovi zaštite životinja

– Grad Našice nastoji ispuniti svoje obveze po Zakonu o zaštiti životinja. U slučaju gospođe Sonje Petrović Grad ne može isplaćivati financijska sredstva fizičkoj osobi koja nema registrirano sklonište za životinje. Svaki nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u najkraćem roku, a najkasnije u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište za životinje ili komunalno redarstvo, osim ako je životinju u tom roku vratio posjedniku. Nalaznik napuštene životinje mora pružiti životinji odgovarajuću skrb do vraćanja posjedniku ili do smještaja u sklonište za napuštene životinje. Svakako ćemo o tome obavijestiti i gospođu Petrović – piše u odgovoru Grada.

Osim obavijesti koje u odgovoru spominju, o konkretnim potezima nismo ništa doznali. No, Sonja Petrović kaže da joj je nakon razgovora s gradonačelnikom odobreno 1500 kuna jednokratne pomoći. Kako su psi i što će biti s njima, kako će ih udomiti, nitko nije ni pitao. O svemu je obavijestila i veterinarsku inspekcija i ministra, no do sada se nitko nije oglasio.

Nemojte nastojati, preuzmite obvezu

Zakon o zaštiti životinja ne poznaje 'nastojanje', o kojem govore u gradu Našicama, već samo odgovornost i obvezu. A ona je nedvosmisleno propisana, jasno stoji da su za napuštene i izgubljene životinje odgovorne jedinice lokalne i regionalne samouprave. Zakon propisuje da je Grad obvezan zbrinuti napuštene životinje. Ako nema skloništa, a nije ga imalo kad su psi pronađeni na groblju, svejedno mora pronaći rješenje. Umjesto Grada, rješenje je i ovaj put pronašla građanka, koja između ostalog iz svoje plaće odvaja i sredstva za zbrinjavanje napuštenih životinja. I nakon toga još sama snosi troškove njihova zbrinjavanja, jer Grad ne pronalazi rješenje i ne poštuje Zakon. No, unatoč tome u odgovoru na naša pitanja upozoravaju kako napuštenoj životinji svaki nalaznik mora pružiti odgovarajuću skrb do vraćanja posjedniku ili do smještaja u sklonište. Obavijestit će, kažu, o tome i gospođu Petrović. Ne trebaju njoj obavijesti, sve je napravila kako i piše u Zakonu. I uredno obavijestila svoju lokalnu zajednicu, koja je odgovorna za napuštene životinje i njihovo zbrinjavanje. Dobila je nakon puno dopisivanja jednokratnu pomoć, a briga o napuštenim životinjama ostala je njezin problem. Iako u Zakon piše da je to obveza Grada, u istom onom na koji se i Grad poziva. Samo ga tumači kako mu paše.

A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma