Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stručnjak HGSS-a: Ovaj način spašavanja je najrazumnija odluka

"Cijeli izlaz nije potpuno potopljen, veći dio može se prehodati ili preplivati, međutim, ima jedan dio koji je potpuno potopljen. Još je gore što ima dio koji je dosta uzak i tu nije moguće da ronioc bude uz dječaka"
09. srpnja 2018. u 13:35 5 komentara 3887 prikaza
Dinko Novosel
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Dinko Novosel, preko 20 godina član HGSS i aktualni šef Europskog speleospasilačkog udruženja, komentirao je danas u studiju Večernjeg TV-a operaciju spašavanja dječaka iz špilje u Tajlandu.

Spašavanje u Tajlandu Izvučeno osam dječaka Trener se ispričao roditeljima u pismu, oni mu brzo odgovorili

Novosel je između ostalog opisao kako se izvodi izvlačenje iz špilje uz asistenciju ronioca.

Pogledajte što je HGSS-ovac Dinko Novosel rekao o akciji spašavanja u Tajlandu u razgovoru s Večernjakovim urednikom nedjeljnog izdanja Robertom Bubalom:

[video: 25770 / ]

- Cijeli izlaz nije potpuno potopljen, veći dio može se prehodati ili preplivati, međutim, ima jedan dio koji je potpuno potopljen. Još je gore što ima dio koji je dosta uzak i tu nije moguće da ronioc bude uz dječaka - rekao je Novosel, dodajući da je metoda koji su zamislili Englezi pokazala uspješna.

Drama na Tajlandu Izvučeni prvi dječaci iz špilje! 'To je naše remek-djelo'

Na pitanje bi li se ova drama, kada bi sve išlo po planu, mogla okončati danas ili sutra, odgovorio je:

- Možda ne u tom periodu, ali u roku od četiri-pet dana vrlo vjerojatno - da. Svi želimo i nadamo se da će se u tom periodu i završiti.

Novosel je na pitanje treba li djeci dati nešto za smirenje odgovorio kako je problem s narkozom u špilji u tome što ondje vlada hipotermija.

[video: 25719 / ]

- Većina medikamenata izaziva još dodatno usporavanje cirkulacije i perspiracije, još dodatno hladi tijelo. Međutim, povoljna je stvar što tamo temperatura špilje nije tako hladna. To je stvar procjene tog liječnika. Vjerojatno se konzultirao s anesteziologom i možemo biti potpuno sigurni da nije napravio ništa suludo - rekao je Novosel.

Što je još Dinko Novosel rekao pogledajte u našem videu.

Dinko Novosel
1 / 22
Spašavanje tajlandskih dječaka iz špilje
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • vedranzg:

  Ma da, bog je uz djecu osim kad nije pa umru od raznih nesreca ili bolesti. Najvise je bog npr uz djecu u africi pa ih tako voli da skapavaju od gladi i boleština. Još je više uz njih kad ... prikaži još!d im lokalni vrač kaže da bog želi da ostave svoju djecu pa napuste djecu od 2-3 godine i ovi crknu na lokalnom smetlištu. Ili je bog stvarno jako uz ove koji su ostali bez mozga zbog Zika virusa, al nema veze imaju dušu. Kajgod. Inžinjeri grade, doktori liječe, ronioci spašavaju, zbog znanosti a ne praznovjerja.

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Nije li onaj drugi iz HGSS-a pričao kako je ovaj način spašavanja ludost? Ima tjedan dana ....

 • Darko99:

  Gospodine Hasbsburg, niste li u tih tjedan dana pratili što se dešava i koliko je opao nivo vode u jami. Sada se većina prolaza može proći pješke ili plivanjem.