Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki brat

Snimka prebrze vožnje stavljena na internet legalan dokaz na sudu

'snimka3_nnn_unu_051210'
''
Autor
Ivanka Toma
07.12.2010.
u 11:00

U svemu ostaje još otvoreno kako otkrivaju identitet osobe koja je postavila snimku ako ga ona sama nije objavila

Snimke sulude vožnje autocestama što ih vozači objavljuju na internetu kako bi se javno pohvalili svojim vozačkim pothvatima nedvojbeno će biti dokaz protiv njih na sudu. Stav je to koji je iznio sudac Ustavnoga suda Davor Krapac na savjetovanju Udruženja za kaznenopravnu znanost i praksu u Opatiji.

Je li snimka prebrze vožnje koju je vozač sam objavio na YouTubeu dokaz za prekršajni sud, zanimalo je Pavla Orehovca, predsjednika Odjela za prometnu policiju na Visokom prekršajnom sudu.

Sve češće prijave

– Osumnjičeni je podnio dokaz sam protiv sebe, a tijelo prekršajnog progona time se poslužilo – kazao je ustavni sudac i dodao kako pri nastanku snimke nema povrede privatnosti jer je osumnjičenik sam snimao svoju vrtoglavu vožnju, a nema ni povrede prava na obranu jer je sam snimku javno objavio znajući da time pruža dokaz o počinjenju nedopuštene radnje.

Sudac Visokoga prekršajnog suda zahvalio je i rekao da sada više nema dvojbi kako postupati u ovakvim situacijama. Orehovec kaže, naime, kako su sve češće prijave za prekršaje u prometu koje policija podnosi prilažući dokaze što ih je pronašla na internetu.

Formirala se, premda neformalno, prava internetska policija, odnosno internetski odjeli, koja pregledava što je objavljeno na portalima i onda na temelju toga podnosi prekršajne prijave.

Da je posrijedi sve masovnije podnošenje ovakvih prijava također je vidljivo na internetu. Naime, na forumima i raznim portalima sve je više osoba koje navode da su na YouTubeu objavile snimke prebrze vožnje i da im je došao optužni prijedlog i poziv za sud u vezi s tom snimkom.

Odvjetnik savjetuje šutnju

Odvjetnici u tim situacijama polaze od toga da se na snimkama vidi brzinomjer, ali dodaju da on nije propisan niti baždaren za mjerenje brzine vozila u cestovnom prometu. Prekršiteljima savjetuju da se, ako dođu na sud, brane šutnjom, pa neka sud ustanovi činjenice kojima dokazuje krivnju.

U priči s internetskom policijom i prijavama koje podnosi ostaje otvoreno i pitanje kako otkrivaju identitet osobe koja je postavila snimku na internet ako sama nije objavila svoj identitet. Malo je vjerojatno da je to uz pomoć sudskog naloga.

Komentara 14

GE
GeemBaa
11:31 07.12.2010.

lol ako gledaju IPove, mulac posta iz nekog kafića s internetom \"free\" i gazda kafića je \"kriv\" za brzu vožnju u autu ili na motoru koji nema

IB
Ibra22
11:38 07.12.2010.

Mogu to objesit mačku o rep. AKo se snima samo brzinomjer kako će oni dokazat gdje je snimka nastala... U Njemačkoj na autoputu gdje nema ograničenja ili negdje u HR di je ograničenje 50. Tako da džabe se trude. I još sve na to: kao što odjetnik kaže. Brzinomjer auta nije baždaren niti propisan kao sredstvo mjerenja brzine u prometu

TA
tatamlata
11:04 07.12.2010.

Je, valjda dodju kod jubita pa pregledavau IP adrese. Gos\'n sudac nis\' to ja bil ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije