Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina komičaru

Smijehom protiv kaosa: Porošenkov zadnji adut je Merkel

Petro Porošenko
Foto: REUTERS
1/3
20.04.2019.
u 10:40

Volodimir Zelenski značajno vodi ispred trenutačnog predsjednika Petra Porošenka u anketama uoči nedjeljnih izbora

Bio je 1. travnja i u Ukrajini, samo što Petru Porošenku nije bilo ni do čega, kamoli do smijeha. Tog ponedjeljka, naime, izišli su gotovo kompletni rezultati prvog kruga ukrajinskih predsjedničkih izbora, koji su održani dan prije i prema kojima je on teško poražen.

Prijezir birača

I to od komičara Volodimira Zelenskog. Razlika je i više nego značajna, Zelenski, koji u TV seriji parodira upravo predsjednika, dobio je 30 posto glasova, a sadašnji ukrajinski predsjednik jedva 16 posto. Julija Timošenko nestala je iz slike, nije bila ni blizu dvojice novih rivala koji, zanimljivo, ističu svoja proeuropska stajališta. Prema zadnjim anketama, Zelenski će na izborima u nedjelju osvojiti 72%, a Porošenko samo 25% glasova. Porošenku nije pomoglo što se prošli tjedan pojavio kod Angele Merkel, dapače, time si je naštetila njemačka kancelarka koju sada njemački mediji optužuju za miješanje u izborni proces druge suverene države.

Iz svega se da iščitati prijezir ukrajinskih birača prema sustavu koji ne uspijeva razbuditi Ukrajinu iz ekonomske učmalosti niti riješiti sukob na istoku zemlje. Pa su očito zaključili da je najbolje sve ismijati. Te da će to adekvatno odraditi komičar koji je poznat po seriji “Sluga narodu” u kojoj glumi nastavnika povijesti koji iznenađujuće pobjeđuje na predsjedničkim izborima. I sada mu se nešto slično i događa.

Emmanuel Macron pokazao je malo više mudrosti od Merkel primivši i Porošenka i Zelenskog u Parizu, a da vjetrovi sada malo drukčije pušu zaključili su i u Washingtonu gdje su primili šefa kampanje Zelenskog, Ivana Bakanova. Uvjerio je Bakanov tada trumpovce da će Ukrajina zadržati prozapadnu orijentaciju, ali da će aktivno tražiti put prema mirnom rješenju sukoba s proruskim separatistima.

Povezan s oligarhom?

Kako se čini, Porošenko je gadno pogriješio ismijavajući komičara kao Putinovu podmetačinu oslanjajući se i na nacionalističku retoriku u situaciji oko ukrajinske Crkve i jezika. Zanimljivo je i da je Zelenski odbio sve zahtjeve za intervjue ukrajinskim novinarima iritirajući ih toliko ad mu se 20 vodećih medija javno obratilo optužujući ga da izbjegava izravnu komunikaciju i diskusiju. Na kraju se i pojavio pojašnjavajući kako mu stalno pojavljivanje u medijima više šteti i smanjuje interes birača. Biračima sve to očito ne smeta previše. Više mu je naštetila špekulacija da ga podupire oligarh Igor Kolomoiski na čijem se televizijskom kanalu vrti njegova serija prema kojoj se sad zove i njegova stranka. Inače je Kolomoiski u sukobu s Porošenkom koji mu je nacionalizirao banku zbog navodnog pranja novca nakon čega je on pobjegao u Izrael. Navijestivši da se vraća pobijedi li Zelenski. U međuvremenu je sud poništio Porošenkovu odluku.

Nije izgledno ni da će debata održana u petak nešto donijeti vjerojatno odlazećem predsjedniku. Jer, sve oko izbora je komedija. Zelenski je tražio da se i on i Porošenko prije debate podvrgnu testiranju na narkotike i alkohol. Na prethodnoj, prije tjedan dana, nije se pojavio, bio je to njegov način da podsjeti kako je Porošenko upravo to radio na prethodnim predsjedničkim izborima.

Komentara 3

MX
Mister X
10:53 20.04.2019.

Smijehom protiv kaosa: Porošenkov zadnji adut je Merkel, ( Amerika ) To su bajke za neuke i naivne da ONA . Merkel ima moć ... ona je samo prva poslušnica Amerike za EU . Odgojene u DDR- nekada istoćna Njemačkaemačka . Zna kao svjet funkcionira od vrha na dollje kako u dikturi, tako isto u Demokracji - smo daleko jače čvršče i korektnije preciznije i pod apsolutnom kontrolom . Sve ostalo je politika i igre za ostali "svijet" ,.....

KO
komar64
14:46 20.04.2019.

Njoj su zadnji adut migranti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije