Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRAJANJE JEDINICA

Smerdel: Izborni inženjering može ugroziti pregovore s EU

\'10.01.2010.,Ljubuski - Predsjednicki izbori u rh, drugi krug izbora, glasacko mjesto u OS Marka Marulica u Ljubuskom Photo: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL\'
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
1/4
Autor
Ivanka Toma
28.03.2011.
u 21:45

Ovakvo smo stanje imali prije 20 godina, 1990., kada smo išli na izbore, a nismo imali propise, kaže dr. Smerdel.

– Ovo je izborni inženjering kojim se krši zakon i ide protiv mišljenja Ustavnog suda. Riječ je o demokratskoj sramoti – riječi su kojima je Dragan Zelić iz GONG-a komentirao vijest o prekrajanju izbornih jedinica na način da je samo jedna jedinica ostala netaknuta.

Ustavni stručnjak i suautor Ustava dr. Branko Smerdel također kaže da će HDZ, ostane li pri prijedlogu koji je osmislio njihov ministar uprave Davorin Mlakar, ući u zonu izmjene izbornog zakonodavstva. To pak, pribojava se dr. Smerdel, može ozbiljno ugroziti završetak pregovora jer znači izravno kršenje načela iz poglavlja 23 – pravosuđe i ljudska prava.

Minimalne korekcije
– Posebno me zabrinjava što smo se našli u identičnoj situaciji kao prije dvadeset godina. Tako je bilo i 1990. godine kada su se raspisali izbori, a nije bilo izbornog zakonodavstva pa smo u roku od dva mjeseca napisali izborne propise – kaže dr. Smerdel objašnjavajući da ga sve ovo brine sa stajališta strategije budućnosti demokracije.

Trebalo je, kako je to naveo Ustavni sud, samo minimalno korigirati izborne jedinice kako bi se izjednačila odstupanja broja birača veća od pet posto između pojedinih jedinica – kaže Zelić naglašavajući da opsežne promjene granica izbornih jedinica znače zadiranje u izborna pravila koja se godinu dana prije izbora ne smiju mijenjati.

Na isto upozorava i dr. Smerdel koji ističe da Ustavni zakon o provedbi Ustava izričito navodi da se godinu dana prije izbora ne smije mijenjati izborno zakonodavstvo, a Ustavni je sud odredio da je 11. ožujka bio taj datum.

– Ovo što radi HDZ isto je kao da se promijeni veličina teniskog igrališta i tvrdi da se nisu promijenila pravila igre. Naravno da su se promijenila. Jer, ako se promijenila veličina igrališta, promijenila se struktura igre, a time i njena pravila – slikovit je dr. Smerdel koji podsjeća da je Ustavni sud još 8. prosinca dao mišljenje kako treba korigirati broj birača po izbornim jedinicama, a potom i mišljenje u kojem je kao zadnji rok za izmjenu izbornog zakonodavstva definirao 11. ožujka. HDZ je, dakle, imao tri i pol mjeseca vremena da uredi izborno zakonodavstvo.

Promjene preko noći
– Dodatni je problem što se sve radilo iza zatvorenih vrata. Izmjena izbornih jedinica izmjena je izbornog sustava. U demokratskim se zemljama o izbornim jedinicama raspravlja po godinu-dvije dana, a kod nas se takve stvari mijenjaju preko noći – kaže Zelić i podcrtava da ovo narušava integritet izbornog procesa i dovodi u pitanje poštenje samih izbora.

GONG, međutim, ističe i niz drugih otvorenih pitanja koja ozbiljno dovode u pitanje poštenje izbornog sustava. Zelić spominje biračke popise. U Hrvatskoj, kaže, imamo fiktivne birače koji su na popisu birača na temelju lažnih prebivališta. To su ljudi koji stvarno žive u Srbiji ili BiH, a u Hrvatskoj su lažno prijavljeni. Godinama se na to upozorava, ali se ne čini ništa da se izmijeni Zakon o prebivalištu. Kao drugi problem, Zelić ističe popis birača u dijaspori na kojemu se i dalje nalaze umrle osobe.

Dodatni je problem u svemu i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se mijenjao u zadnji tren i manjine doveo u neravnopravan položaj. Riječ je o zakonu po kojem dvostruko pravo glasa imaju samo one manjine koje su u ukupnom broju birača zastupljene s manje od 1,5 posto, dok one čiji je udio veći od toga postotka (riječ je o srpskoj) imaju tri zastupnika i opće pravo glasa.

Ključne riječi

Komentara 159

Avatar MK
MK
09:34 29.03.2011.

Sto ce nam Ustavni Sud kad imamo Dr. Branka Smerdela...

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
22:47 28.03.2011.

- HDZ i trabanti: ..............beeeee,........beeeeeeeeee..ee.......ee...e..... Kukuriku koaliocija: ......... ko, ko, ko, ko, ko, ko dak,........kak.......kak

DU
Deleted user
23:41 28.03.2011.

spajic Partizani + SDSS. Ima li gore kombinacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije