Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalazi vještaka

Slučaj Maškarin: Kirurg nije pravilno upotrijebio instrument

maskarin
Pero Lovrović/Pixsell
03.03.2011.
u 07:58

Vještaci ustanovili: troakar je ušao ravno ili lagano koso, a ne koso prema dnu zdjelice

Dok Miroslav Maškarin još čeka da mu riječki KBC službeno dostavi prijedlog nagodbe kojim se njemu i obitelji kao odšteta za invalidnost i duševne boli nudi 2,5 milijuna kuna, a čijim bi prihvaćanjem bila okončana parnica po tužbama u kojima od KBC-a i države traže 13,7 milijuna kuna, za drugi postupak, koji se vodi pred istim Općinskim sudom u Rijeci protiv kirurga dr. Branka Popovića, optuženog za nesavjesno liječenje, četiri mjeseca od zahtjeva stiglo je treće medicinsko vještačenje. Od Medicinskog fakulteta u Osijeku to je vještačenje zatraženo zbog oprečnih nalaza dvaju vještačkih timova, zagrebačkog i splitskog, o nastanku i posljedicama ozljede aorte pri operaciji crvuljka nakon koje je Maškarinu amputirana lijeva noga.

Razjasnili ključno pitanje

Zagrebački su vještaci ustvrdili da je ozljeda aorte pri zahvatu greška liječnika Popovića, a splitskima je ista ozljeda specifična komplikacija, no sporan im je postoperativni tijek skrbi za pacijenta. Vještaci iz Osijeka sada u svom nalazu i mišljenju, temeljenom na medicinskoj dokumentaciji iz spisa, kažu da je operacija izvedena prema pravilima medicinske struke i da je ozljeda abdominalne aorte nastala u trenutku zamjene užeg instrumenta troakara širim te je "manipulacija 15-milimetarskim troakarom vjerojatni uzrok ozljede", što se zna iz prijašnjih nalaza vještaka. No na ključno pitanje sutkinje Sandre Vučković, da se posebno razjasni dio o postupku i kutu uvođenja instrumenta troakara u trbuh, Osječani izravno odgovaraju: "Evidentno je taj troakar postavljen pod kutom od 90 stupnjeva, kut uboda troakara ili je lagano koso prema gore ili ravno pod 90 stupnjeva prema aorti, a ne koso prema dnu zdjelice kako pravila struke preporučuju."

Dugo zbrinjavanje ozljede

Upravo na tvrdnju o 90 stupnjeva, kad su je u sudnici bili izrekli zagrebački vještaci, oštro je reagirao optuženi. Vještake je nazvao nekorektnima i ustvrdio da bi on, kad bi bila istina da je išao okomito na prazan trbuh, bio "slučaj za psihijatrijsko liječenje". Sigurno je da će u nastavku suđenja istrajati u opovrgavanju te ocjene i osječke vještake, kao što je i zagrebačke, detaljno ispitivati.

Inače, postupak zbrinjavanja aorte koji je trajao od 90 do 110 minuta za Osječane je "dovoljno dug period za nastanak kasnijih komplikacija s cirkulacijom u donjim ekstremitetima", no kažu i da nije pravilo da ovakva ozljeda aorte završava amputacijom ekstremiteta.

Komentara 6

KA
karambita
17:05 04.03.2011.

Samo jedan podatak....u Njemackoj godisnje od lijecnickih gresaka umre oko 120 ooo ljudi, i nikom nista..pojela maca......tek toliko da se zna da ni drugdje nije sjajno

VO
VolimZagreb
10:59 03.03.2011.

Liječnik napravio pogrešku? MA dajte...ja sam do sada bio uvjeren da je sve to od ovih sunčanih oluja!

EU
eugenie
11:07 03.03.2011.

Tragično tužan slučaj,. lječnici bi prilikom svakog zahvata trebali biti osigurani za takav slučaj a osiguravajuća društva rebala bi isplatiti otšete kakve priliče, napr. čovjek je sad invalid i u našem je društvo zbog toga marginaliziran, otšteta bi terbala biti takva, da mu omogućava potpuno normalan život kakav bi imao prilike dobrim ishodom operacije. Radi svog statusa sad je špraoktički nemoguće, da če dobiti uredan posao bio on i preko stručno obrazovan radi toga jer je invalid a na tržištu rada takvi nisu nikad u konkurenciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije