Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenskim ribarima produljena isplata odštete zbog 'ometanja' ribolova u Savudrijskoj vali

Slovenski ribari koji ne mogu preko crte sredine u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, na naknadu imaju pravo zbog "ometanja gospodarskog ribolova i za materijalnu štetu koju im nanesu strana plovila", navodi se
11. rujna 2019. u 16:14 1 komentara 875 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

Odbor slovenskog parlamenta podržao je u srijedu izmjene zakona kojima se s dvije na četiri godine produljuje isplata odštete ribarima koji ne mogu loviti u vodama Piranskog zaljeva što ih je arbitražni sud svojom presudom dodijelio Sloveniji.

Sjeverno more Zabrinjavajuće Zašto se njemački ribari raduju klimatskoj promjeni

Predloženim izmjenama "interventnog zakona za reguliranje pitanja vezanih na presudu arbitražnog suda" produljuje se s dvije na četiri godine razdoblje za naknadu, objavljeno je nakon sjednice Odbora za unutarnje poslove. 

Spomenutu naknadu moći će dobivati sedamdesetak ribara. Odštete se moraju dokazivati predajom brodskih dnevnika.

Odluku mora potvrditi parlament, a državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Jože Podgoršek očekuje da to biti u skraćenom postupku.

Slovenski ribari koji ne mogu preko crte sredine u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, na naknadu imaju pravo zbog "ometanja gospodarskog ribolova i za materijalnu štetu koju im nanesu strana plovila", navodi se.

ANA BRNABIĆ: 'To više nije spor dvije zemlje, već sukob između fašizma i antifašizma'

Iz državnog proračuna će se zbog tih zakonskih izmjena u iduće tri godine 560.000 eura osigurati iz resora poljoprivrede, rekao je.

Ribarima iz Slovenije zajamčio je da će eventualne kazne koje im za prekršaje u zaljevu izriču hrvatski organi pokriti Slovenija kad presude postanu pravomoćne.

Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer smatra da je Slovenija kompromitirala arbitražni proces te nudi dijalog o bilateralnom rješenju koje bi odgovaralo objema državama, a do tada primjenjuje crtu sredine kao liniju razgraničenja u zaljevu.

FOTO Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Barbasmora:

    Politika skuplja bodove a vanjski neprijatelj Sud EU ce bit kriv kada cemo morat svi placat ove ribari i to sa demokratskim kamatima....tada nece bo t kriv ni HDZ ni SDP, Most, Zid...mozda pupovac?!