Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza ljubljanskog Dnevnika:

Slovenija u sporu s Hrvatskom očekuje pomoć Putina i Melanije Trump!?

Melania
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.01.2017.
u 16:56

'Teško je vjerovati da bi se Trump čija je supruga iz Sevnice postavio na stranu Hrvatske'

Uz redovite predsjedničke izbore na jesen "arbitražna priča" s Hrvatskom bit će Sloveniji središnji politički događaj u 2017., piše u utorak ljubljanski "Dnevnik" te procjenjuje da tomu pomžau i neke vanjskopolitičke prilike kao što su dobri odnosi Ljubljane i Moskve te činjenice da je supruga novog američkog predsjednika Slovenka.

"S nešto malo rizika može se najaviti da će proglašenje presude arbitražnog suda, što se očekuje sredinom godine, biti glavna priča 2017." godine, piše Darijan Košir,  zamjenik glavnog urednika.

Presuda će imati znatne pravne posljedice u obje države, ali bit će moguće konačno implementirati samo uz "vanjsku intervenciju nekog trećeg", smatra Košir koji je u doba premijera Boruta Pahora 2010.-2012. bio direktor slovenskog vladinog ureda za informiranje.

Na temelju objavljenih prijepisa telefonskih razgovora nekadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekolca i predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, može se pretpostaviti da će pravorijek o graničnom prijeporu ići u pravcu "kompromisa", pri čemu će Slovenija dobiti većinu Piranskog zaljeva te izlaz na otvoreno more, a Hrvatska Svetu Geru i još neke sporne točke na kopnu, piše komentator.

Ocjenjuje da bi to moglo zadovoljiti većinu slovenske "mainstream" politike, ali ne i neke ambicioznije nacionalističke krugove.

Iz zatvorenih slovenskih diplomatskih izvora može se naslutiti da se Ljubljana intenzivno priprema za trenutak kada će presudu trebati implementirati, te da ima više varijanata za rasplet situacije u čemu će joj na ruku ići neke vanjskopolitičke konstelacije.

"Kao prvo, glavni je pokrovitelj arbitražnog sporazuma Europska unija pa bi hrvatsko nepoštivanje presude značilo izraz nepovjerenja u pokrovitelja arbitraže, i to u situaciji kad si EU ne smije dopustiti favoriziranje jedne članice u odnosu na drugu", piše komentator.

Druga je povoljna okolnost to što je "Rusija, zbog naše pametne politike zadnjih godina nesumnjivo saveznik Slovenije, a zbog grešaka Zagreba i otvoreni protivnik Hrvatske". 

Kao treće, piše nadalje komentator, "teško je vjerovati da bi se Trump čija je supruga iz Sevnice postavio na stranu Hrvatske", navodi Košir u komentaru objavljenom u blagdanskom broju 31. prosinca.

>> Skokom u Piranski zaljev neki Slovenci će proslaviti ulazak u 2017. godinu

Komentara 18

AR
arizin
17:02 03.01.2017.

Melanija se deklarirala kao Austrijanka, a koliko su je Slovenski mediji blatili govori činjenica da je podignula tužbu protiv njih nekoliko...Tako da te priče kako će im Trump biti podloga mogu komotno zaboraviti.Uostalom u tih prvih 5 mjeseci se sigurno neće baviti našom arbitražom, ima on jako puno posla kod kuće i neprijatelja na svim stranama od medija do establišmenta...Slovenci opet sanjaju malo previše neke bajke.

Avatar duka4
duka4
17:05 03.01.2017.

kakve veze ima Slavica tramp ili putin s granicom sa Slovenijom. Jel vi to hoćete silom nešto uzeti

DO
dobarsavjet
17:06 03.01.2017.

Valjda je sudstvo neovisno, a ne donosi presude Trump? Slovenci su uvijek bili podli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije