Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči međuvladine pristupne konferencije sljedećeg ponedjeljka

Slovenija pogazila obećanje – i dalje blokira ulazak RH u EU

Borut Pahor, Jadranka Kosor
AFP
Autori: V. Zagorac/VLM, S. Despot, Stojan De Prato
18.12.2009.
u 18:37

Slovensko licemjerje oštro je u svome posljednjem izdanju napao bruxelleski tjednik “European Voice“; Hrvatska će na konferenciji zatvoriti samo dva poglavlja.

“Slovenija nalazi nov način da zapiječi prijam Hrvatske u EU”, naslov je teksta koji je zauzeo cijelu naslovnicu “European Voicea”, bruxelleskog tjednika za europska pitanja koji izdaje izdavač uglednog “The Economista”.

Ljutiti Europljani
U članku se Sloveniju optužuje da je nakon sporazuma o arbitraži pogazila obećanje da dvostranim pitanjima neće više ometati hrvatski pristup u EU te je zadržala blokadu triju poglavlja, koja se trebalo otvoriti na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji sljedeći ponedjeljak.

List tvrdi da slovenski ministar Samuel Žbogar za takvo ponašanje ni svojim europskim kolegama nije dao nikakvo objašnjenje te podsjeća da je nastavak blokade objavio dva dana nakon što je Slovenija nagrađena sjedištem nove Europske agencije za suradnju energetskih regulatora. List prenosi i izjavu glasnogovornika Ureda za proširenje iz koje proizlazi da se tamo još nadaju da će poglavlja biti otvorena kako je planirano.

Na međuvladinu konferenciju putuje hrvatski ministar Gordan Jandroković, a iz MVP-a je najavljeno da se očekuje tek zatvaranje poglavlja Sloboda pružanja usluga i poslovni nastan te Socijalna politika i zapošljavanje. Hrvatska ne može sama inicirati otvaranje triju poglavlja za koje je dobila suglasnost 26 zemalja, ali ne i Slovenije, objašnjavaju.

Samo traže rješenja
Navedena tri poglavlja za Sloveniju su, kao hrvatskog susjeda, sadržajno zahtjevna pitanja. Nije riječ o “blokadi” nego o “procesu traženja rješenja”, objašnjavaju u slovenskom MVP-u dodajući da treba imati na umu i “vremensku dimenziju”. Glasnogovornik MVP-a Boštjan Lajovic kaže da dokumente treba vrlo detaljno proučiti da se vidi ima li Slovenija sadržajne rezerve.

To će se napraviti najvjerojatnije već u siječnju iduće godine, kazao je Lajovic. Slovenski “vremenski stisak” smiješan je kad se uzme u obzir da je, recimo, poglavlje Ribarstvo blokirala odmah poslije screeninga još u listopadu 2006. Hrvatskoj vladi preostalo je samo da čeka slovenske poteze i nada se da će se ta poglavlja otvoriti na sljedećoj međuvladinoj konferenciji koja se očekuje potkraj veljače.

Komentara 199

SR
Srecko
14:30 19.12.2009.

Slovenci ! Hrvat sam i ja vas ne mrzim ,Vi se meni gadite,dvolicni ste.-cec

DV
dvorskaluda
16:14 19.12.2009.

OBEĆANJE ........................................LUDOM RADOVANJE:

OB
-obrisani-
11:13 19.12.2009.

Pardon! Tkz.prorok muhamed...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije