Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijede izbori

Sjednica Sabora završava u petak, a Sabor se formalno raspušta 28. rujna

Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2015.
u 16:01

O datumu izbora, dodaje, u SDP-u ne razgovaraju

Predsjednik Sabora Josip Leko potvrdio je da je danas poslijepodne potpisao prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

– Sutra (u petak) će ta odluka biti uvrštena na dnevni red i nadam se da će biti donešena jer je potpisala većina klubova zastupnika u sadašnjem sazivu Sabora, što znači da će se Sabor formalno raspustiti s datumom 28. rujna – objasnio je Leko.

Osvrnuo se na komentar bivše premijerke Jadranke Kosor kako u ovakvoj situaciji s izbjeglicama i "nategnutim" odnosima sa susjedima nije dobro raspustiti Sabor nakon čega počinje funkcionirati tehnička Vlada.

– Čak nisam mogao zamisliti da bi netko takvo pitanje mogao postaviti jer je u Hrvatskoj potpuno normalno stanje, bez obzira na europsku krizu s izbjeglicama. Hrvatska vrlo dobro rješava tu situaciju, europsku situaciju rješava na svom području i u svojoj ingerenciji. Vlada ima potpuni legitimitet i legalitet da to riješi u dogovoru s Europskom unijom i susjedima. To je zaista europski problem u kojem Hrvatska sudjeluje u dobroj vjeri i na dobar način – ocijenio je Leko te pojasnio kako nema nikakvog ograničenja za djelatnost Vlade nakon raspuštanja Sabora, odnosno Vlada je odgovorna da vodi zemlju dok je ne preda novoj vladi.

O datumu izbora, dodaje, u SDP-u ne razgovaraju. Inače, saborske službe zastupnicima su dostavile i naputak u kojem ih izvještavaju kako svoj mandat nastavljaju do konstituiranja novog saziva Sabora. Osim toga, izvještava ih da nakon prestanka dužnosti imaju pravo na naknadu plaće do ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu.

Oni koji se u međuvremenu ne zaposle ili ne odu u mirovinu, imaju pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon završetka mandata i na polovicu plaće narednih šest mjeseci. Zastupnici kojima je ovo prvi mandat nemaju pravo na zastupničku mirovinu, koju po odluci Ustavnog suda mogu ostvariti oni koji su u saborskim klupama bili i prije konstituiranja ovog saziva, odnosno prije 22.12. 2011.  

>> HDZ zadovoljan da se odustaje od istraživanja Jadrana, ali smatra to prikupljanjem glasova za SDP

 

Komentara 12

SL
sly7
16:43 24.09.2015.

čak je i bolje ako je vlada tehnička, barem se neće donositi katastrofalne odluke, odnosno neće se moći donositi

ZM
zmajo
16:52 24.09.2015.

jedino dobro u svemu ovome je to što se bliži kraj mandata ove vlade i što se nikad više neće vratiti na to mjesto

SL
sly7
16:47 24.09.2015.

bliži se napokon dan kada ova vlast odlazi u povijest koje se nećemo radosno sjećati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije