Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je ulovio?

Sisački ribolovac iz Kupe izvukao gordijskog crva

strunaš (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/6
19.01.2011.
u 13:15

Povremeno mu dio tijela izroni iz vode kao da periskopom promatra okolinu.

S više ili manje uspjeha sisački ribolovac Rajko Mitić (55), inače član bobovačke Sportsko-ribolovne udruge Štuka, vraćao se s iz ribolova kojim se bavi skoro pola stoljeća. Međutim, još se nikad nije vratio s neobičnijim ulovom nego proteklog vikenda. Vjerovao je da će, bude li sreće, na Kupi nizvodno od petrinjskog kupališta uhvatiti kojeg šarana.

– Kada sam s dubine od pet-šest metara izvukao udicu, na njoj je bio komad sedre. S kamena je u čamac ispala neobična životinjica, kakvu još nisam nikad vidio. Tridesetak centimetara duga životinjica poput debljeg konca, počela je svoj neobični ples. Stavio sam je u staklenku i ponio kući, ali mi nitko od kolega ribolovaca nije mogao reći o kojem je stvorenju riječ – kaže Rajko.

Pitao je i veterinare, koji su mu savjetovali da se obrati stručnjacima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Očito je riječ o jednostavnom organizmu koji je jednako pokretan u vodi i na suhom. U hladnijoj se vodi umiri, ali čim se voda malo zagrije, životinjica se počne življe kretati. Povremeno joj dio tijela izroni iz vode kao da periskopom promatra okolinu.

Profesor Zlatko Mihaljević s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kaže da je riječ o životinji iz razreda Nematomorpha (strunaši).

– Imaju tanko i dugo tijelo poput strune, po čemu su dobili i ime. Kad odrastu, žive slobodno u vlažnoj zemlji ili vodi, a tijekom razvoja nametnici su na člankonošcima – rekao je prof. Zlatko Mihaljević.

Ovoga polunametnika zovu još i gordijski crv, a posve je bezopasan i nije prečest u ovom dijelu rijeke Kupe. Zanimljivo je da odrasli primjerci žive kratko, uopće se ne hrane, a žive od zaliha priskrbljenih u ličinačkom dobu.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar morski covik 1
morski covik 1
14:50 19.01.2011.

To je VIJEST! Bravo! Eto VL - može se kad se hoće! LOL

UP
upraona
22:18 19.01.2011.

Ima li jos sta slicno to su jako vazne vijesti

IS
istima
21:09 19.01.2011.

..... a kako tek postane živahan kad voda proključa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije