Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
\"nacionalni pakt\"

Sirijsko nacionalno vijeće poziva oporbu na jedinstvo

prosvjed sirijaca (1)
Robert Anić/PIXSELL
26.03.2012.
u 10:15

Dvodnevni sastanak održat će se u Istanbulu, a cilj mu je definirati zajedničke interese svih oporbenih skupina

Sirijske oporbene skupine sastat će se u Turskoj kako bi pokušale osmislile kako će izgledati "nacionalni pakt" o svrgavanju vlade predsjednika Bashara al-Assada. Vodeća oporbena koalicija, Sirijsko nacionalno vijeće (SNV), tvrdi da su sve oporbene skupine pozvane na okupljanje u Istanbulu. Oporbu su oslabile brojne međusobne prepirke zbog kojih gubi podršku mnogih Sirijaca koji su se odlučili usprotiviti vladi.

SNV tijekom dvodnevnog sastanka želi definirati zajedničke interese svih oporbenih skupina, uključujući i one koje su se nedavno odijelile od samog Vijeća. Službeno SAD, EU i mnoge zemlje Bliskog istoka priznaju SNV, ali u praksi, javlja BBC,  ne uspijevaju zadržati potporu mnogih aktivista što je izvor frustracija i jedan od razloga što je samo nekolicina zemalja spremna pružiti im pomoć u naoružanju.

Poziv na sastanak i ujedinjenje sirijske oporbe uslijedio je nakon što su Slobodna sirijska vojska i suparničko vojno vijeće odlučili surađivati tijekom svih vojnih akcija usmjerenih protiv sirijske vlade.

Uz to što se oporba pokušava ujediniti, Assadovoj vlasti glavobolju bi mogla zadati i činjenica da je Rusija odlučila podržati mirovnu misiju UN-ova izaslanika Kofija Annana u Siriji. Tijekom pregovora u Moskvi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je kako je Annanov mirovni plan možda posljednja šansa za izbjegavanje "dugotrajnog i krvavog građanskog rata" u Siriji.

Ključne riječi

Komentara 5

TO
Toni50
10:28 26.03.2012.

Sirijsko nacionalno vijeće poziva oporbu na jedinstvo, nikako teroriste strane plačenike agente i ubojice profesionalce diverzante koji prave produciraju zabranu leta sa određene točke za UNO !

Avatar intimus500
intimus500
10:44 26.03.2012.

toni50 ... i ti si počeo preskakati svoju terapiju?!?! pa što je s vama ljubiteljima totalitarnih režima? nije valjda tako frkovito ?

RI
Riznica
12:25 26.03.2012.

26.03.2012. u 10:28h Toni50 je napisao/la: ------------------ Toni 50 ja mislim da si ti od onih koji bi sutra pucao na svoj narod !\" Casni vojnici u Sirijskoj vojsci koji su odbili da pucaju na svoj narod, nazivaju se teroristimama i pobunjenicima ...I to ih nazivaju propalice koje bi sutra ubijale svoj sopstveni narod a i takvih je bilo u JNA .. Svi koji imaju malo razuma i dobar u srcu ce odlucti da dezertijarju i to oruzije umjesto na civile okrenu prema vladavini diktatora ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije