Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od manjeg PDV-a na lijekove bez recepta?

Ni da se smanji PDV, aspirin, andol, neofen... ne bi pojeftinili

05.11.2014., Osijek - Ministar zdravlja Sinisa Varga u obilasku i posjeti Klinicki bolnicki centar Osijek. Prilikom obilaska otvorio je potpuno novi laboratoriji na odjelu kardiologije.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
23.03.2015.
u 16:45

Varga traži 5 umjesto 25 posto. Lalovac to ne planira

Ministar zdravlja Siniša Varga od Ministarstva financija traži spuštanje stope PDV-a sa 25 na pet posto za lijekove koji ne idu na recept, tj. njezino izjednačavanje s PDV-om na receptne lijekove. Hoće li ta inicijativa proći i hoće li aspirin, andol, neofen i ostali lijekovi protiv bolova, povišene temperature koje najčešće kupujemo pojeftiniti, Varga ne jamči. – Nije nužno da će doći do pada cijena tih lijekova – kaže on. Potvrdio nam je da su u tijeku razgovori na ovu temu s Ministarstvom financija.

Istodobno u Ministarstvu zdravlja mijenjaju Zakon o lijekovima prema kojem će proizvođači i veledrogerije imati obvezu Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinsku opremu prijavljivati visinu dobavne cijene svakog pojedinačnog lijeka. U strukturi maloprodajne cijene lijeka njegova veleprodajna vrijednost iznosi oko 60 posto dok ostatak iznosa čine marže (35 posto za lijekove do sto kuna) i PDV. Taj je porez u Hrvatskoj među najvišima u Europi, što je još jedan Vargin argument u pregovorima s ministrom financija. Osim Hrvatske, samo još Danska i Norveška imaju PDV 25 posto, te Island gdje taj porez na bezreceptne lijekove iznosi 25,5 posto.

U Austriji PDV na lijekove iznosi deset, u Mađarskoj pet, Luksemburgu tri posto, neovisno o tomu jesu li na recept ili u slobodnoj prodaji. A upravo lijekovima bez recepta u Hrvatskoj cijena posljednjih godina redovito raste. Aspirin protect od 100 miligrama od 2011. godine do ožujka ove godine poskupio je gotovo 16 kuna. Viši PDV, naravno, nije jedini uzrok takvog povećanja cijene lijekova bez recepta koji su u godinu dana u prosjeku u Hrvatskoj poskupjeli pet posto.

U Ministarstvu financija ističu da su od 1. siječnja 2015. godine već spustili stopu PDV-a sa 25 na 5 posto za sve lijekove koji se izdaju na recept, zbog čega će prihodi državnog proračuna od PDV-a na lijekove pasti godišnje za 54 milijuna kuna. Do početka ove godine stopa PDV-a od 5 posto primjenjivala se samo na lijekove koji su na listi HZZO-a, a nakon posljednje promjene građani na sve lijekove koje kupuju na liječnički recept plaćaju 5 posto PDV-a. Slijedom te zadnje zakonske promjene lijekovi izvan liste HZZO-a trebali su pojeftiniti 20 posto nakon 1. siječnja 2015., no, kao i kod svih prijašnjih slučajeva kad se spuštao PDV na neku grupu proizvoda, pitanje je jesu li trgovci spuštali cijene ili su razliku pretočili u ionako previsoke marže. U Ministarstvu financija zasad ne planiraju nove izmjene Zakona o PDV-u.

>> Pedijatrima više ne treba suglasnost roditelja za cijepljenje

Komentara 8

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
17:46 23.03.2015.

Srećom, bosanska granica mi nije daleko....isplati se otići samo po lijekove!

PE
penzic68
18:04 23.03.2015.

Žalosno ali istinito ! Građane hrvatske koji smo definitivno na dnu , obezvrijeđeni , poniženi , kojima se gazi dostojanstvo , na samoj granici siromaštva , načeti bolestima ova bezosječajna vlast sa isto takovim ministrima nije u stanju sniziti , ma ukinuti taj prokleti porez na lijekove , ma do boli ste brutalni egoisti ! Sramimo vas se a nadam se da će vas se sramiti i vaša obitelj , dijeca , unučad i .....

NI
Nirbana33
19:08 23.03.2015.

Imena lijekova se pišu velikim slovom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije