Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada u teškoj situaciji

Sindikati državnih službi: Treba povećati osnovicu i isplatiti božićnicu

Zagreb: Predstavnici sindikata na razgovoru u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
28.10.2020.
u 12:06

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama.

Sindikati državnih službi poručili su u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Vlade da božićnice treba isplatiti, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 2+2 posto od 1. siječnja 2021. godine, smatrajući kako bi to bila svojevrsna nagrada radnicima u teškoj situaciji.

"S obzirom na situaciju s koronavirusom i generalno situaciju u proračunu, imamo razumijevanje. Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade s povećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada", rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Kao i sindikati javnih službi, sindikati državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, a dogovoreno povećanje osnovice treba provesti od 1. siječnja.

Šušković kaže da će Vladin prijedlog o neisplati božićnica biti tema na sljedećem sastanku, kada službeno dođe prijedlog u pisanom obliku, nakon čega će ga dati članstvu na razmatranje.

"Vidjet ćemo kakav je stav članova, ali mislim da se članstvo slaže s time da božićnice treba isplatiti", poručila je Šušković.

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Vladine prijedloge stanjem u proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom. "Nije rekao da nema novaca već da bi bilo razumno razgovarati o tome kao o eventualnoj suspenziji. O ostalim pravima nismo razgovarali", kazala je Šušković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama.

"Mi ćemo pregovarati u dobroj vjeru. Nećemo se zaletavati, čekamo sljedeći sastanak i konkretnije stvari", poručio je Lončar.

Video - Plenković o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
16:03 28.10.2020.

Sindikati su, unatoč protivljenju članstva, ovoj Vladi već dopustili da odgodi mala povećanja osnovice (nakon 6 godina ničega). Obzirom da j e Ova Vlada obećala smanjiti broj općina sa 487 na cca 150, općina kao npr, Lovreć sa 1600 stanovnika,ika, načelnica Anita Nosić (stan APN) te tko ušparati proračunu milijune kuna. Nije to napravljeno. Da je, već bi bilo dosta za isplate određenih obveza po KU. Narod bi trebao sve platiti, trpjeti i šutjeti. A vi biste trebali i ovce i novce?

DU
Deleted user
13:11 28.10.2020.

Bravo za sindikate! Sada vidimo koliko imaju obzira prema drugima, mi koji smo kod privatnika nama ne pada na pamet pitati zašto se nama ne plaćaju prekovremeni, regresi i božićnice, mi smo sretni da možemo raditi i na vrijeme primiti plaću! Treba privatizirati zdravstvo i školstvo, pa onda neka osnivaju sindikate!

Avatar DeletedUser
DeletedUser
12:36 28.10.2020.

Ma zamisli ti ovu! Cjelokupan privatni sektor koji jedini financira državu jedva da radi, a ona traži povećanje plaće za državne službenike! Svi koji svoju plaću dobivaju iz proračuna jednostavno žive u nekom drugom svijetu različitom od ljudi koji su privatnici ili rade za privatnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije