Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javno i transparentno

Sindikat traži objavu plaća i otpremnina dužnosnika u agencijama

Siniša Kuhar
Goran Stanzl/PIXSELL
02.04.2015.
u 16:47

Temeljem posebnih propisa i akata agencija u kojima su dužnosnici 'zaposleni' plaće i otpremnine premašuju one ministara, tvrde iz sindikata.

Glavni tajnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Siniša Kuhar zatražio je objavu podataka o plaćama i iznosima otpremnina dužnosnika u agencijama.

"Iako su plaće državnih dužnosnika uređene Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika javne, plaće članova uprava trgovačkih društava, ravnatelja ili drugih voditelja ustanova, te njima odgovarajućih organa (tijela) drugih pravnih osoba, u kojima država ima većinski udjel, odnosno paket dionica, ili koje su u pretežitom vlasništvu države, ili kojih je osnivač država, koje, sukladno ovom zakonu, ne mogu biti više od primjenom ove odredbe utvrđenih plaća ministara sve su prije nego javne i transparentne, posebice u dijelu koji se odnosi na otpremnine", stoji u priopćenju Sindikata.

Navode da bi se plaće te strukture državnih dužnosnika trebale kretati u okvirima koeficijenta 6,42 koji imaju ministri, "ali ih oni temeljem posebnih propisa i akata agencija u kojima su 'zaposleni' premašuju, dok u slučaju otpremnina, koje porezni propisi tretiraju kao plaću, agencije predstavljaju pravi zlatni rudnik, u kojem agencijski dužnosnici mogu ugovoriti iznose otpremnina ravnima dobitku na lutriji".

>>Najbolje plaće u zračnom prijevozu: U siječnju u prosjeku zaradili 10.441 kunu

>>Prosječna plaća u Hrvatskoj manja 2% u odnosu na prošli kvartal

Komentara 4

BI
bihhib
19:36 02.04.2015.

u vu-srijemskoj zupaniji otpremnine 200 tisuca i vece. a place u odnosu za isto radno mjesto u zupaniji i drzavnim uredima po 2-3 tisuce kn razlika. pa nema se, a gospoda iz HDZ- a drze zupaniju a sdp ostale institucije.ije. u svemu SDSS uziva godinama koalirajuci. sramota

NV
novo vriijeme
17:00 02.04.2015.

Javna služba je javna, sve na vidjelo poslodavcu koji su hrvatski građani.

TH
than
17:17 02.04.2015.

Sto se ima smisla od toga ? Svi oni pozaposljavaju svoje na dobre place da bi kasnije dobili dobre otpremnine. Oni nize rangirani ionako ostaju i novi se uhljebljuju, sve dok sistem ne pukne. Eto, gdje nestale sve silne pare za koje su se zaduzili drzava, a i gradjani. Ipak dio kredita od gradjana ode drzavi preko PDV-a i ostaliih nameta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije