Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOS za tulume

Šikutin: Počeli smo dostavom dviju kutija cigareta u centar

Vedran Knežević i Tomislav Šikutin
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
05.09.2011.
u 14:00

Ljudima se ne da voziti do benzinske ili kioska pa nazovu nas. Znaju da će dobiti traženu robu u najkraćem mogućem roku, tvrde dečki iz Noćne smjene

Tomislav Šikutin sjedio je u svojoj sobi, malo surfao, malo čitao... Ne sjeća se, misli da mu je na "repertoaru" bio "Ako jedne zimske noći neki putnik" Itala Calvina. Oko jedan ujutro zazvonio mu je mobitel.

– Halo, je l' vi stvarno postojite – pitao je glas s druge strane.

Uslijedilo je uvjeravanje i – prva narudžba. Dvije kutije cigareta u središte grada.

– Žao mi je, za to ne mogu do centra – bio je, prisjeća se, otprilike njegov odgovor.

Samo mi donesi

– Ma samo donesi, plaćam sto kuna. I tako je pao prvi posao Noćne smjene, jedine besplatne noćne dostave pića, cigareta i grickalica u Zagrebu.

Ili ukratko – "ekipe hitne pomoći za tulume". Šikutin je sjeo u unajmljeni stari Rover i stavio prvi plusić u neobičnom biznisu. S tim 35-godišnjim DJ-em u tandemu je prijatelj Vedran Knežević. Kako kažu, obojica su o takvom nečem razmišljali, no ni jedan se nije usudio. Sve do jedne večeri u zagrebačkom klubu Sirup kamo su izašli s Liz, zajedničkom prijateljicom iz Engleske. Ona im je, kažu, osvijestila ideju i pao je dogovor da pokrenu posao, za koji je, dodat će, ideja došla iz čiste potrebe.

– Ma, koliko ti je puta palo na pamet "tko će sad do benzinske"... – izgovara Tomislav, nazovimo tako, "misaoni temeljni kapital".

U roku od mjesec dana od izlaska u Sirupu osmislili su vizualni identitet, tiskali letke, izradili stranicu na internetu i Facebooku, otvorili obrt i unajmili spomenuti stari Rover. Na tržištu su, takoreći, bili u petak, a prvi je poziv s početka priče uslijedio već iduću srijedu. Tada su se još bili koncentrirali na zapadni dio Zagreba gdje žive. Zbog troškova, jasno. No malo-pomalo uzeli su grad pod svoje i naprosto ga podijelili u zone.

Sada više nema lokacije na koju ne dolaze. I to u novom automobilu. Ili, bolje rečeno, drugom autu – gotovo punoljetnom Golfu dvojki, ali koji, kako kažu, za razliku od prvog ne troši pet litara na mjestu...

– Nazvao je čovjek s Pantovčaka i naručio tri, četiri litre piva. Kad je vidio da nije riječ o šali i kad je dobio svoje pivo, rekao je: "E, mi ćemo se češće čuti!" – prepričavaju. I rečeno – učinjeno. Postao im je, dodaju, stalna mušterija. A i Šikutin je postao čest gost na tulumima mušterije s Pantovčaka. Nisu mu, kaže, dali otići. Dostavu je napravio oko pet ujutro, a otišao – u podne.

Ha, dogodi se i to ponekad, napomenut će dvojac kojemu se posve promijenio bioritam. Iznenadni tulumi zvuče kao dobar posao, ali bdjeti cijele noći često nije baš neka zabava. Tim više što u metropoli privatne zabave očigledno cvjetaju radnim danima. Bar sudeći prema pozivima Noćnoj smjeni kojoj su vikendi mirnija razdoblja.

Uleti kakav poziv poput, kako su opisali, dostave piva i cigareta na – klupicu. "Može, može, samo moraš reći na koju klupicu", dodaju. Ili pak poput onog od subote otprije dva tjedna kad su ih zvali ni manje ni više nego s vjenčanja.

Plati ili čekaj dva dana

– Na svadbi u Šestinama nestalo im je cigareta. Naručili su šteku, ali za do tamo trebalo je još nešto. I ekipa je naručila dvije litre rakije – opisuju ovi prijatelji koji stalnim klijentima redovito i daju darove.

No, i za njih ima nemogućih zadataka. Cijene su im, logično, malo "podebljane", ali, naravno, računicu da baš idu do Splita nemaju. A upravo ih je prije neku večer probudio poziv odande. Trebalo je "spasiti" tulum na Firulama.

– Ili ćeš čekati dva dana, ili ćeš nam platiti aviokartu – odgovorili su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije