Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sezona počela, a Plitvice bez letaka! Gosti ih ionako bacaju...

Posjetitelji neće biti zakinuti za kvalitetne informacije o parku, u kojem s tim ciljem najavljuju i skoru edukaciju za vodiče
20. svibnja 2018. u 15:21 5 komentara 1228 prikaza
Plitvička jezera
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Turisti dolaze na Plitvice, a turističkih prospekata nema! Možete vjerovati? Glavno da su digli cijene ulaznica, jedan je od žučljivih komentara koji se proteklih dana mogao pročitati na društvenim mrežama. Odgovor zaposlenika Nacionalnog parka razočaranoj grupi glasio je tada da se prospekti – tiskaju. Sredina svibnja, gosti uvelike stižu, a promidžbeni materijali tek se tiskaju?!

Hvar Kolijevka dalmatinskog turizma Ploče s kaznama hvarski motiv koji se najviše dijelio na Fejsu, Twitteru...

U Nacionalnom parku ne opovrgavaju da im pojedinih letaka ponestaje. Na vrijeme su, kažu, naručili nove, ali kasni isporuka.

– Za 2018. naručili smo ukupno 1,4 milijuna letaka o Nacionalnom parku Plitvička jezera, od općih letka do letaka o šumama, sedri, bioraznolikosti, biljkama mesožderkama… – odgovaraju u NP-u.

Skupi reciklirani papir

– Svi se ti leci mogu pronaći i u digitalnom obliku na našoj web-stranici: https://np-plitvicka-jezera.hr/multimedija/brosure, jer dugoročno težimo smanjenju broja papirnatog materijala. Odlučili smo se za tiskanje na recikliranom papiru, što je skuplje nego na običnom i troškovi su poprilični. No racionalan pristup i ušteda nisu nam jedini motiv. Pitamo se i koliko je pametno tiskati tolike letke kad ih mnogi posjetitelji odbace odmah u parku. I to ne u kante za smeće, nego ih skupljamo okolo, u prirodi. Nismo brojili, ali prema nekim procjenama, godišnje se odbaci minimalno 130.000 raznih promidžbenih materijala, vrlo vjerojatno i dvostruko više, a nije isključeno da je riječ i o pola milijuna primjeraka – kažu na Plitvicama i ističu da im je razvoj digitalne komunikacije među prioritetima.

Od prosinca lani imaju i novu web-stranicu, stranicu na Facebooku i Instagramu, a trenutačno je u izradi i aplikacija koja bi posjetiteljima trebala predstaviti ne samo park, nego i turističku ponudu okolnog kraja.

– Iako tiskamo nešto više letaka nego lani, ne pratimo rast broja posjetitelja koji se približava dva milijuna. Orijentirani smo na usmjeravanje komunikacije prema našim digitalnim platformama – kažu u Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera. 
Kako posjetitelji ne bi ostali zakinuti za kvalitetne informacije, uskoro će održati i edukacije za vodiče NP-om.

Ulaznica po 50 kuna

Na Plitvicama su za posjetitelje, od Dana bioraznolikosti 22. svibnja do 27. svibnja, za namjernike priredili i posebne cijene nakon 14 sati. Vremena je dovoljno da se obiđu sve plitvičke ljepote, s obzirom na to da prosječan posjet parku traje četiri sata, a akcijska cijena u spomenutom razdoblju svega 50 kuna. S uštedom se može na Dane lokalne kuhinje u motelu Grabovac, na neke od poznatih ličkih specijaliteta. Meni od četiri slijeda stoji 120 kuna.

Plitvička jezera
1 / 6
NP Plitvička jezera
Vela Luka Zdravstveni turizam 'Otoci ne mogu počivati samo na ribarstvu, poljoprivredi i ljetnom sezonskom turizmu' Prosvjed Petrčanaca JEDINO SELO S 4 HOTELA Pobuna malog mjesta protiv Turističke zajednice: Ništa ne ulažu, bolje nam je bez njih! ručak Izmjena zakona Iznajmljivači: Kuhinja je ista, ako možemo davati doručak, zašto ne i ručak
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • vlaser:

    plitvice zabranili (restorane ) hranu - JER turisti previse SERU. kakve li sramote i gluposti. leci nisu suveniri i naravno da se bacaju. slapovi se ne mijenjaju i reklame i upute su uvijek iste. zasto ih ne plasticirati i sa ... prikaži još! reciklazom ponovo upotrijebiti, dok iste tada mogu biti i kao suveniri.

  • ante555:

    Navali narode pet dana cijena 50 kn. a zasto ne pisete o redovnoj cijeni 250 kn. Sramota, koja pljacka, nitko normalan vam se nece ponovo vratiti. Tipicno hrvatski, deri kad možeš

  • marsovac:

    turisti seru jer je hrana sra.nje, cekas u redu za kartu 2 sata a ugostiteljska ponuda ko na buvljoj pijaci. Ha, ha, ha,......i sad jos 250 kuna ulaznica. Ha, ha, ha,..........u h l j e b i,...lopovi, ................neradnici,.........3 mijeseca raditi ... prikaži još! a ostatak spavati, ha, ha, ha,.......