Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iznajmljivači: Kuhinja je ista, ako možemo davati doručak, zašto ne i ručak

Zajednica obiteljskog turizma predlaže da zvjezdice dodjeljuje struka, a da ministarstvo propiše minimalne tehničke uvjete.
17. svibnja 2018. u 21:27 1 komentara 457 prikaza
ručak
Foto: Thinkstock

Nismo konkurencija restoranima i malim obiteljskim hotelima. Ako ispunjavamo uvjete za pružanje usluge doručka, onda nema razloga da ne zadovoljavamo uvjete za ručak i večeru s obzirom na to da se obroci pripremaju u istoj kuhinji, namirnice drže u istom hladnjaku i koristi se isto posuđe. Dosadašnja praksa posluživanja obroka nije ni na koji način ugrozila goste, već samo potencirala njihovo zadovoljstvo, poručuju iz Zajednice obiteljskog turizma Ministarstvu turizma, koje je osmislilo i nedavno pustilo u javnu raspravu izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti prema kojima bi zimmer frei ubuduće, ako se ne registrira kao obrt ili trgovačko društvo, mogao nuditi samo doručak.

Istra crveni vodič Još jedno veliko priznanje za hrvatski turizam!

Dodatni uvjeti

Nametanje dodatnih uvjeta domaćinima, uz obrazloženje kako tvrtke moraju ispuniti mnogo strože uvjete za pružanje usluge polu i punog pansiona, neće rasteretiti te iste tvrtke, smatraju iznajmljivači. Povrh svega, kažu, postotak turista koji na odmoru žele uslugu pansiona ili polupansiona u obiteljskom domaćinstvu nije tako velik da bi ugrozio zaradu lokalnih restorana. Članovima Zajednice obiteljskog turizma ne sviđa se ni mogućnost koja stoji u zakonskim izmjenama da objekti 20.000 od oko 90.000 privatnih iznajmljivača moraju prolaziti rekategorizaciju. Drže da su komentari i ocjene gostiju na online portalima relevantniji pri odabiru smještaja od broja zvjezdica.

Neka članak 33 ostane

“Minimalni tehnički uvjeti utvrđuju se pri registraciji djelatnosti te ostaju na snazi dok se ne mijenja usluga ili nositelj rješenja za pružanje usluge smještaja. Razinu kvalitete ocjenjuje gost i predlažemo da zvjezdice dodjeljuje struka na temelju trendova i potreba tržišta, a nadležno ministarstvo da samo propiše minimalne tehničke uvjete”, piše u pisanom očitovanju Zajednice obiteljskog turizma, u kojoj smatraju da se brisanjem članka 33. o obvezi boravišne pristojbe za boravak više od 15 osoba koje nisu uža obitelj u stanovima, apartmanima i vikendicama tijekom ljeta neće postići cilj. Naprotiv, to će, poručuju u očitovanju iznajmljivači, omogućiti komercijalizaciju i ostvarivanje turističkog prihoda u nekategoriziranim objektima. 

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) PROMO Hrvatska turistička ponuda predstavljena na sajmu ITB China u Šangaju Predizborno obećanje Bernardić: kad treći put preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, smanjit ćemo PDV u turizmu Turizam PROMO Plan ulaganja za Europu: Razvoj turizma uz potporu EU
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • beli444:

    treba vas uništiti da bi strani hotelski lanci preuzeli vaše goste, umjesto da malima pomogne ova zločinačka klika, sinova komunizma i komunista u hdz-eu uništava male da bi pomogla velikima, plenković djelom a sve više i stasom liči na superhika