Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ploče s kaznama hvarski motiv koji se najviše dijelio na Fejsu, Twitteru...

Ugledni Hvarani osnovali su 1868. Higijeničko društvo, koje se trebalo pobrinuti ‘da se pribavi sve potrebno za ugodan boravak stranaca’
18. svibnja 2018. u 21:12 1 komentara 2505 prikaza
Hvar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ambijent je bogomdan, nešto su nadodale ljudske ruke i Hvar je naredao 150 godina turizma. Na pragu obljetničke sezone ruše se rekordi i domaćini računaju da će po prvi put u povijesti premašiti dvjesto tisuća turista i približiti se magičnom milijunu noćenja. Ugledni Hvarani, koji su davne 1868. osnovali Higijeničko društvo i preteču današnjih turističkih zajednica, teško da su slutili u što će izrasti njihova inicijativa ‘da se pribavi sve potrebno za ugodan boravak stranaca u gradu’. Povoljna zdravstvena svojstva hvarske klime na otok s najviše sunčanih dana na Jadranu goste su tada mamila naročito u zimskim mjesecima.

ručak Izmjena zakona Iznajmljivači: Kuhinja je ista, ako možemo davati doručak, zašto ne i ručak

Prvi hotel

Prvi hotel niknuo je na mjestu današnjeg Palacea, nazvanog u to vrijeme po carici Elizabeti. Stoljeće i pol od prvog hotela s restoranom, grijanjem i 13 jednokrevetnih soba, Hvar je dogurao do 13 hotela, deset hostela i osamstotinjak domaćinstava koja iznajmljuju sobe i apartmane. U jednom danu Hvar, koji se rado promovira kao mondeno ljetovalište za goste dubljeg džepa, može ih ugostiti čak deset tisuća, a upravo će Palace postati prvi hvarski hotel s pet zvjezdica.

– Obnova je u tijeku, a Hvar će s prvim hotelom s pet zvjezdica ući u sezonu 2019. – ponosan je direktor Turističke zajednice grada Hvara Petar Razović koji iznosi viziju za iduće desetljeće. – Plan je da 160. obljetnicu dočekamo s više sezona iza sebe sa po 250.000 gostiju i više od milijun noćenja. Do 2028. imat ćemo, nadamo se, destinacijsku menadžment kompaniju grada i otoka Hvara, a grad bi trebao biti pozicioniran na svjetskoj listi top 10 odredišta zdravstvenog, eno-gastro, ciklo, kulturnog, pustolovnog i sportskog te kongresnog turizma. Hvar bi dotad trebao imati i svjetske hotelske brendove, a otok najviše hotela s pet zvjezdica u Hrvatskoj. Dakako, rast će i kvaliteta privatnog smještaja, a do 160. obljetnice morali bi biti uređeni i ulazi u Hvar, cestom kroz tunel Dubovica ili starom cestom preko Brusja. I, dakako, sanirano odlagalište otpada – nabraja naš sugovornik.

Sve skupa trebalo bi pak donijeti više obiteljskih gostiju, i to nauštrb party turizma. Da se domaćinima ne sviđa dominacija mlađarije, koja ponekad ponašanjem rastjeruje ozbiljnije goste, pokazali su još ljetos uvođenjem rigoroznih kazni. Gradski su oci zaprijetili sa 600 eura kazne svima koji se centrom prošeću u kupaćem kostimu, 700 eura globe propisali su za izležavanje te jedenje i pijenje na javnim površinama. Sve uz upozoravajuće ploče s porukom “Štedite svoj novac i uživajte na Hvaru”. Ipak, u maniri tolerantnih domaćina nisu naplatili nijednu kaznu.

– Marketinški je cilj bilo odaslati poruku, a to je više nego uspjelo. Mnogi su se fotografirali pokraj ploče s porukom koju spominjete, a to je bila i fotografija s hvarskim motivom koja je prošlog ljeta bila i najviše dijeljena – zadovoljan je Razović koji otkriva da će iste ploče biti postavljene i ovog ljeta.

Gosti već dolaze, otvoreni su hoteli Amfora, Adriana, Riva i Pharos, a i domaćini u tamošnjoj turističkoj kompaniji Sunčani Hvar očekuju da se na niz rekordnih sezona nadoveže i ova.

– Lani smo imali najbolju i najdulju sezonu dosad, a čak smo i u ugostiteljstvu, unatoč negativnom utjecaju promjene stopa PDV-a, zabilježili rast – kaže predsjednica uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić, koja otkriva i buduće ime preuređenog Palacea – Palace Elisabeth.

Heritage hotel

To će biti jedini heritage hotel s pet zvjezdica na otoku Hvaru. Orijentacija Sunčanog Hvara prema luksuznom turizmu nije upitna od ranije. Investicijski ciklus koji je započeo 2016. ulaganjima u Pharos, prvi millenials hotel u nas, nastavljen je uređenjem i pozicioniranjem Adriane kao spa hotela, gradnjom luksuznih premium apartmana u Amfori i obnovom jednog krila te Palaceom.

U planu su i ostali objekti, no čekaju se izmjene prostornog plana, a problem su i neriješena imovinska pitanja s Gradom i državom.

– Svi naši i projekti idu u smjeru kreiranja luksuzne ponude kakvu Hvar prije nije imao. Međutim, gotovo 80 posto smještajnih kapaciteta u privatnom je smještaju koji se također transformira, iako je posljednjih godina prisutan trend porasta niskobudžetnog smještaja za mlade. Upravo su to segmenti ponude koju bi se moralo bolje uskladiti kroz zajedničku strategiju usmjerenu pozicioniranju Hvara u pravcu turizma visoke kvalitete i odmicanja od party turizma – ističe G. Tomičić.

Gosti uočavaju tu raštimanost hvarske ponude, ali dobro je da većina domaćina na budućnost počinje gledati u istom smjeru.

Hvar
1 / 13
Ljetni ugođaj na splitskim plažama
Istra crveni vodič Još jedno veliko priznanje za hrvatski turizam! Turisti uživaju u prekrasnom danu u NP Krka Zakon o ugostiteljstvu Izbacili su nas jer smo gay, dajte gay friendly smještaj Ministar Cappelli: Hrvatska je Nijemcima hit destinacija, a popularniji smo i od Francuske
OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma