Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI PRVI U BREZOVICI NAKON AFERE

Sestra Jelena dala Caritasu novo lice

12.04.2009.
u 12:20

Danas ništa ne odaje da je Brezovica isto ono mjesto koje je prije samo nekoliko godina bilo u središtu pozornosti javnosti zbog afere. Prvi smo novinari kojima je dopušteno posjetiti Caritasov Centar u Brezovici nakon što je prije tri-četiri godine otkriveno da je domar seksualno zlostavljao štićenike.

To zlostavljanje događalo se prije deset godina, domar je premješten u drugu Caritasovu kuću, no sudski proces pokrenut je tek nakon pet-šest godina, kada je izbila i afera s kuharom... Pokrenute su inspekcije ministarstava, sudski procesi, crkvena vizitacija (inspekcija, op. a.)...

Crni oblaci koji su se tada bili nadvili nad Brezovicom danas su prošlost. Jedna od najzaslužnijih osoba za oporavak i za prevladavanje krize sadašnja je ravnateljica s. Jelena Lončar.

– Ne mogu govoriti što je bilo 2000. i prije jer tada nisam bila u Caritasu, ali 2004. i 2005. bila je dobra situacija. Tada sam radila kao socijalna radnica i prije vizitacije i mogu reći da je dijelom nedostajalo stručnoga kadra, ali situacija u Brezovici nije ni izbliza bila onakva kakvom se prikazivala – kaže ona.

Osobno sam sve to jako teško doživljavala, jer ono što su pisali pojedini mediji nije imalo veze s onim što smo mi živjeli unutra. Očito je da je netko stajao iza svega. Netko kome je bilo u interesu narušiti ne samo ugled Caritasa nego i ugled Crkve.

Ne ulazim u ono što se događalo prije, ali ono što se pričalo da se događa u Brezovici apsolutno nije imalo veze sa stvarnošću. To vam je kao da pročitate da vam se nešto takvo događa u obitelji i da je to napravio vaš otac ili netko iz obitelji s kojom danas živite. U Brezovici su tada radile osobe koje su s djecom bile 24 sata, nisu samo odradile smjenu i otišle, a optuživali su ih da su djecu stavljale na ormare, vezivale uz radijatore, hranile pokvarenom hranom...



To su optužbe za koje će netko jednoga dana morati odgovarati, ako ne na ovome svijetu, onda na onome – kaže ravnateljica dodajući kako vjeruje da će ovlaštena tijela utvrditi istinito stanje i moguće propuste pojedinaca. – Zbog svega što je bilo loše, a za što krivnju snose pojedinci, a ne cijeli Caritas, uime Caritasa iskreno žalim. Istodobno odajem zahvalnost i priznanje svim djelatnicima koji se svakodnevno profesionalno, odgovorno i s ljubavlju brinu za našu djecu – kaže ona.

Odmah nakon preuzimanja Caritasova kormila, uvidjela je da u Brezovici više ne može biti i dom za djecu s posebnim potrebama i za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

– Kad se gradio, ovaj je dom trebao biti za djecu s teškoćama u razvoju, ali kako se gradio u vrijeme Domovinskog rata, kada je bilo djece koja su bila žrtve nasilja, djece koja su ostala bez roditeljske skrbi i djece s teškoćama, sva su smještana u Brezovicu – tumači s. Jelena Lončar.

S obzirom na to da Caritas ima još objekata po Zagrebu, Upravno vijeće Caritasa odlučilo je 2007. da se djeca bez roditeljske skrbi presele iz Brezovice u kuće obiteljskog tipa. Razlog više za to bila je stigmatizacija i traume koje su nakon bešćutne izloženosti kojekakvim napisima djeca proživljavala nakon 2005.

– Sada ta djeca žive u kućama gdje ih je 15-20, a ukupno ih je 110, i s njima su odgojitelji. U Brezovici je pak šezdeset osmero djece s posebnim potrebama u stalnom smještaju i 14 u dnevnom boravku. Korisnici dnevnog boravka svakog se dana vraćaju u svoje obitelji – tumači nam s. Jelena. S njom i voditeljem brezovičkog Centra Zoranom Kljajićem krećemo u obilazak Brezovice.

Impresionirala nas je urednost prostora i njegova prilagođenost invalidnim osobama, no susret s djecom bio je šokantan. I svakome bi bio. Riječ je uglavnom o djeci s mentalnim i tjelesnim oštećenjima kojoj je potreban stalan nadzor.



– Ovaj dječačić stalno mora imati zaštitnu kacigu na glavi jer boluje od epilepsije i vrlo često ima napadaje, pa ga štitimo od padova i ozljeda – kaže Zoran Kljajić o dječaku kojega smo zatekli s defektologinjom koja je radila s još dvoje djece u posebnoj sobi za tzv. polisenzornu stimulaciju.

– Trinaestogodišnja I. je gluhonijema, ali njezin je problem to što nema državljanstvo, pa s državnim institucijama vodimo višegodišnju borbu za njezin status – kaže on dodajući da u Caritas dolaze djeca sa svih strana, često zapuštena do te mjere da su potrebni mjeseci kako bi se utvrdio stupanj mentalnog oštećenja.

O djeci se brine 56 zaposlenih među kojima su tri defektologa, jedna liječnica, dvije socijalne radnice, tri odgojitelja, tri radna terapeuta, jedan likovni terapeut, sedam medicinskih sestara i 14 njegovatelja.

– Imamo onu struku koju propisuje pravilnik o vrsti doma. Još bismo trebali primiti dva defektologa i radimo na tome, ali imamo velikih teškoća u primanju stručnih ljudi. Jer, javljaju se na natječaj, ali kada vide da je riječ o Brezovici, malo ustuknu. Postoji nekakav strah i nepovjerenje jer zbog insinuiranih afera ispada da se u Brezovici svako malo nešto događa – kaže s. Jelena Lončar koja je zaslužna za to što je nakon svih afera i brodoloma Caritas sada dobio novo lice u javnosti.

– Mi moramo biti bolji od drugih, jer mi smo Caritas. Ako se Caritas želi baviti socijalnom skrbi, opravdanje za svoje djelovanje može imati samo ako te usluge pruža kvalitetnije od državnih institucija i privatnika.

Bolji može i treba biti upravo po toj karitativnoj, “trećoj dimenziji” jer kao crkvena institucija moramo dati nešto više od onoga što određuju zakonski propisi.

Na to nas potiče i papa Benedikt XVI. u svojoj enciklici “Bog je ljubav” naglašavajući da se djelatnici Caritasa uz profesionalnu osposobljenost trebaju odlikovati i izobrazbom srca. I to očekujem od svojih djelatnika – odlučna je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije