Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljaci triju županija prekinuli prosvjed i deblokirali prometnice

Nakon potpisivanja sporazuma čelnici seljačkih udruga nisu bili u potpunosti zadovoljni dogovorom.
09. ožujka 2011. u 22:41 15 komentara 2 prikaza
cobankovic (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Kasno sinoć nakon troipolsatnih pregovora ministra poljoprivrede Petra Čobankovića sa seljačkim vođama tri županije u Grabarju pokraj Kutjeva dogovoren je prestanak prosvjeda i deblokada prometnica u Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji. Oni su potpisali donijete zaključke kojim se seljacima definira ostvarenje većine zahtjeva zbog kojih su izašli na prometnice, a oko 23 sata na raskrižju državne ceste Požega-Osijek i županijske Pleternica-Orahovica na Ferovcu uklonjeno je pedesetak traktora.

- U granicama realnog ispunit ćemo veći dio zahtjeva seljaka, poticaji su im veći nego prošle godine i nema plaćanja vaučerima što im je olakšanje za njihovo poslovanje - kazao je ministar Čobanković.

- Poticaji za ovu godinu bit će 2000 kuna po hektaru, razlika će biti isplaćena do kraja travnja, dogovorene su niže cijene zakupa zemljišta i plavog dizela, legalizacija seljačkih gospodarskih objekata itd. - kaže Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije s kojim njegov kolega Miljenko Ivanuša iz Varaždinske županije baš ne dijeli zadovoljstvo jer tvrdi da je učinjen veliki kompromis, ali izražava nadu da će se potpisano ostvariti.

- Mi smo na početku godine imali ukalkulirane poticaje od 2250 kuna po hektaru, to je skinuto na 2000 pa će biti i nadalje teškoća posebice u stočarstvu zbog referentne godine za ulazak u EU - kazao je Mato Mlinarić iz Bjelovarsko-bilogorske županije, inače predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • ATACK:

    mene inspekcija kontrolira najmanje 4 puta na godinu,kad ih pitaš što je s onima kaj rade na crno a ima ih barem 5 u selu kažu \"nismo nadležni\"......bljak

  • darko9 :

    da niste slušali onog lopova pokrovca mogli ste bez uvreda premijerke sve riješiti na izborima se sjetite i zahvalite hdz i jadranki

  • 2u8:

    Cinoberi! Sljedeci put kada samo zucnu, treba tu bagru dobro ispendreciti. [Seljacka sloga u Hrvata i Slozna braca u Zagoraca.....] Pod \"hitno\" ukinuti poticaje ............s-v-i-m-a. Pod \"hitno\" dozvoliti slobodan uvoz ribe, pa neka mi onda onaj tovar izjednacava 1m2 mora ... prikaži još! sa 1m2 oranice; stoka prodana. Kada je trebalo prosvjedovati kontra ZERPa onda nisu imali vrimena; oslo sve na balote!!